Járványügyi lazítás: Kik mehetnek zsinagógába, és kik nem?

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Két hét múlva, június 5-től kinyithatnak a budapesti zsinagógák, azokat egyelőre csak hitéleti célból lehet látogatni – tájékoztatta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) az MTI-t.

A Dohány utcai zsinagóga

Azt írták: a Mazsihisz és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) kríziscsoportjának döntése értelmében “a kellő egészségügyi biztonsági óvintézkedések betartásával” istentiszteleteket, imákat lehet tartani a zsinagógákban, a közös étkezést (kiddus) azonban egyelőre nem engedélyezik.

A hitéleti rendezvényeket egyelőre csak korlátozott számban, előzetes jelentkezés után látogathatják a hittestvérek. A következő két hétben minden zsinagógai körzetben ki kell jelölni egy egészségügyi biztonsági megbízottat, aki a zsinagógákban felel a rendelkezések betartásáért és a beléptetésért – olvasható a közleményben.

Az imákon legfeljebb annyian vehetnek részt, ahányan a védőtávolságok figyelembevételével biztonságosan elférnek: ez a szám jellemzően az összes rendszeresen használt ülőhely egynegyede.

Hozzátették: a fertőzésre fokozottan érzékeny hittestvéreknek (krónikus betegek, legyengült immunrendszerű emberek) továbbra sem javasolják, hogy részt vegyenek a közösségi hitéletben.

Megjegyezték: a szükséges egészségügyi, biztonsági szabályokról minden zsinagógai körzet pontos írásbeli tájékoztatást kap.

A közleményben kitértek arra is: a sávuot (Sínai-hegyi tóraadás) idén május 30-ára eső ünnepe előtt esedékes mázkir istentiszteleteket Budapesten csak szabadtéren lehet megtartani, vidéken azonban már május 28-tól tarthatnak beltéri istentiszteleteket.

A Mazsihisz-BZSH közös krízismenedzsmentjének döntése szerint “az országos rendelkezéseknek megfelelően változik a nevelési-oktatási intézmények munkarendje is”.

Június 2-tól normál munkarendben folyik majd a munka a Benjamin óvodában és közösség iskoláiban. A szülőknek az eddig kötelező munkáltatói igazolást a továbbiakban már nem szükséges bemutatniuk, a gyerekek azonban csak orvosi igazolással látogathatják az intézményeket – írták. (MTI)

[popup][/popup]