Január 1: “Circumcisio Christi”, a Szent Előbőr ünnepe

Írta: tudozsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Jézus körülmetélése

Jézus körülmetélése (Friedrich Herlin 1466-os festményén)

Lukács evangéliuma említi, hogy Jézust – a zsidó vallási törvénynek, a halákhának megfelelően – a születését követő nyolcadik napon körülmetélték. Számos keresztény egyház ma is megtartja erre emlékezve a karácsonyt követő nyolcadik napon, január elsején az Úr körülmetélésének ünnepét.

Több templom is állította különböző korokban, hogy birtokában van a Jézus körülmetélésekor levágott bőrdarabkának, és különféle csodás erőket tulajdonítottak neki. Legtovább az a példány maradt fenn, amelyet Calcatában, egy Rómához közeli olasz faluban találtak 1557-ben egy barlangban, ahol – a köré szövődő legenda szerint – a Rómát feldúló katonák egyike rejtette el, amikor menekülnie kellett.

Az ereklyét minden újévkor körmenetben ünnepelték még a 20. században is, annak ellenére, hogy a Vatikán egyre keményebben lépett fel az egyre kínosabbá váló szokás ellen. Az Szent Előbőrről való beszédet és írást kiközösítés terhe mellett tiltották meg 1900-ban, a körülmetélés ünnepét azonban csak a második vatikáni zsinat törölte el az 1960-as években. A körmenetes kultusznak mindezek ellenére csak az ereklye rejtélyes eltűnése vetett véget 1983-ban.

Az eredeti cikk itt olvasható.

[popup][/popup]