Jamie Lee Curtis Mátészalkán segítené a zsinagóga-felújítást

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A Magyarországon forgató kétszeres Golden Globe díjas színésznő, meseíró Jamie Lee Curtis – a magyar zsidó származású Tony Curtis, hajdani hollywood-i sztárszínész lánya Mátészalkára látogatott.

Középen Jamie Lee Curtis, balra Bokor Balázs diplomata, a Magyar Hollywood Tanács alapítója, jobbra Hanusi Péter polgármester

Az Első villamosított lakóházban rendeztek be kiállítást Tony Curtis relikviáiból. Hanusi Péter polgármester, a KDNP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei alelnöke posztolta a facebookon a látogatás képeit.

Jamie Lee Curtis az emlékháznál

Június 26-án, a Múzeumok Éjszakáján tekintheti majd meg először a nagyközönség a tárlatot. Egy kávézó is a színészóriás nevét viseli majd a városban.

Jamie Lee Curtis kísérőivel, vendéglátóival

“Ma képviseltem a családomat a vadonatúj Tony Curtis emlékmúzem és kávézó megnyitóján Mátészalkán, ahonnan nagyszüleim, Helen és Emanuel Schwartz emigráltak. Csodálatos kiállítást készítettek” – írta Jamie Lee Curtis a Facebookon – szúrta ki a hvg.hu.

A mátészalkai zsinagóga

“Ez csak egy utcányira van attól a zsinagógától, amelyben a családom oly régen imádkozott. Most üres, mivel a teljes zsidó lakosságot kiirtották, de az épület élő emléket állít azoknak, akik ott éltek és élnek ma is, és elköteleztem magam amellett, hogy a polgármesterrel együttműködve a helyi vállalati és magánközösségtől összegyűjtöm a szükséges pénzt, hogy felújítsuk és átalakítsuk ezt a rendkívüli épületet, hogy közösségi központként szolgáljon ünnepségek, művészet és zene számára.”

[popup][/popup]