“James Bond ezekhez képest kispályás” – Új vezető a Moszad élén

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

David Barneát nevezték ki az izraeli külföldi hírszerző ügynökség (Moszad) új főnökévé, a több mint öt év után távozó Joszi Kohen helyére – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

Benjamin Netanyahu jobbján a Moszad távozó vezetője, Yossi Cohen, balra David Barnea, a kivételes Moszad ügynökök miniszterelnöki díjának átadásán május 24-én. (Fotó: Amos Ben Gershom/Izraeli kormány sajtóirodája)

A korlátozott jogkörű, átmeneti kormány élén álló Benjámin Netanjahu miniszterelnök Avicháj Mandelblit főügyész különleges engedélyének birtokában nevezte ki Barneát, aki június 1-től váltja fel elődjét.

Az 56 éves Barnea 1996-óta dolgozik a Moszadnak, korábban hat évig az intézmény Comet nevű egységét vezette, amely a hírszerző tiszteket irányítja, kapcsolatot tartva a külföldi ügynökökkel. A szervezet ezen szárnya vezetése alatt négyszer nyerte el Izrael legmagasabb biztonsági kitüntetését.

A szervezet új főnöke 2019 óta már a Moszadot vezető Joszi Kohen helyetteseként dolgozott. Kinevezését tavaly december végén jóváhagyták, de a főügyész korábban nem akarta engedélyezni, hogy az átmeneti kormány vezetője döntsön állandó hivatalba lépéséről.

Miután azonban továbbra sem tűnik valószínűnek, hogy új kormány születik Joszi Kohen hivatali idejének lejártáig, vagyis június 1-ig, végül Mandelblit ügy döntött, hogy jogilag elfogadható, ha Netanjahu Barnea állandó kinevezéséről dönt.

“A bátrak nyernek” – mondta Netanjahu, amikor hétfőn bejelentette az új kinevezést. “Valakinek mernie kell jóváhagyni az egyre merészebb, egyre nehezebb javaslatokat” – hangsúlyozta a kormányfő.

“Minden akció merészebb, ötletesebb és őrültebb, mint az előző. James Bond ezekhez képest kispályás. Néhány nap múlva megnyithatnak a mozik, de nincs olyan film, amely összehasonlítható lenne a Moszad tevékenységével” – tette hozzá, és közölte, hogy Barnea elsődleges küldetése az iráni atomfegyverkezés megakadályozása lesz. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]