Jáir Lapid Netanjahuról: ilyen az, ha valaki túl hosszú ideje van pozícióban

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Jáir Lapid szerint ha Benjamin Netanjahu miniszterelnököt újraválasztják veszélybe kerül a demokrácia, míg Avigdor Liberman a miniszterelnök regionális politikáját kritizálta.

Egy Herzliyán rendezett konferencián beszélve a Kék-Fehér lista másodikja, Lapid rossz miniszterelnöknek nevezte Netanjahut, akit ha nem győznek le a szeptemberi – idén már második – Knesszet-választásokon, veszélybe fogja sodorni az izraeli demokráciát.

„Távoznia kell,” mondta Lapid. „Rossz miniszterelnökké vált, egy miniszterelnökké, akit nem izgat az állam szétbontása sem. Régen nem ilyen volt, de mára ilyen lett. Ez történik, ha valaki túl hosszú ideje van pozícióban. Amikor azt mondtam, ‘valami történt vele’ az emberek nevettek. De ma már senki sem nevet. Most már a hozzà közel álló miniszterek is ezt mondják.”

Lapid szerint mivel a miniszterelnök nem kíván foglalkozni a sürgető kérdésekkel, ha hivatalban marad, Izraelből teokrácia válhat.

Ugyanazon a konferencián felszólalva a Jiszráel Beitenu vezetője, Avigdor Liberman a miniszterelnök regionális helyzetkezelését marasztalta el.

„Feltűnt, hogy az utóbbi időben sokat beszélünk Iránról, ahogy a miniszterelnök vágya is, hogy ezt a politikai kampánya részévé tegye,”- mondta Liberman. „Kétségtelen, hogy a miniszterelnök a legjobb szónok a világon, amikor az iráni kérdésről van szó. Ugyanakkor kétlem, hogy képes megtenni gyakorlati szinten is, ami szükséges”.

Liberman szintén keményen bírálta Netanjahu Gázai övezettel szembeni politikáját, amiért leállított minden Hamásszal szembeni támadó kezdeményezést, mert a csend megőrzését preferálja minden áron.

A fő kampány témájára, azaz a vallás és állam kérdésekre váltva Liberman a vallásos cionistákat vette célba, és azzal vádolta a közösség katonai előkészítő iskoláit, hogy „veszélyes” forradalmat vezetnek a besorozottak között.

„Ami a vallásos cionizmussal történik, az egy görög tragédia. Jóban voltam Zevulun Hammerrel és Yitzhak Levy-vel,” mondta Liberman, a Zsidó Otthon elődjére, a Nemzeti Vallásos Párt korábbi törvényhozóira utalva.

„De mára a történelmi Nemzeti Vallásos Pártban és a Zsidó Otthonban vagy a Nemzeti Unióban semmi közös nincs – nincs kapcsolat Zevulun Hammer és Bezalel Szmotrich között.”

A katonai előkészítő iskolák kapcsán azzal vádolta a vallásos cionista rabbikat, hogy az intézményeket „magán milíciák” alakítására használják.

„Megkérdeztem a diákokat az egyik hadsereg előkészítő akadémián, mit tennének, ha egy olyan parancsnot kapnának a parancsnokuktól, amire a rabbijaik azt mondják, ne teljesítsék. Megdöbbentem, hogy a legtöbbjüknek 30-40 másodpercet vett igénybe, hogy átgondolja. Legtöbbjük azt mondta, hogy teljesítené a parancsot. De néhányan világosan kijelentették: ‘Nem fogok ellenszegülni a rabbi utasításainak’”.

„Amikor erre a hihetetlen helyzetre tekintek, ahol a katonákat arra tanítják, hogy ne a közvetlen parancsokat kövessék, hanem ragaszkodjanak a spirituális hatalmakhoz, a rabbikhoz, az egy veszélyes dolog.”

Teljes cikk

[popup][/popup]