Izraeli választási kampány: Netanjahu gépén érkezik haza a Putyin által elengedett izraeli lány

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az orosz büntetés-végrehajtási hatóságok megerősítették csütörtökön, hogy elengedték a börtönből a Vlagyimir Putyin államfő által kegyelemben részesített izraeli nőt, Naamar Iszakárt, akit kábítószer-csempészés vádjával 7 és fél év börtönre ítéltek.

Naama Issachar (Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP)

A hatóságok hivatalos közleménye előtt már megjelentek sajtóhírek arról, hogy a nő csütörtökre virradóra szabadult, néhány órával azután, hogy az orosz elnök megkegyelmezett neki.

A szabadon bocsátás nyilvánvalóan összefüggésben áll azzal, hogy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő csütörtökön Moszkvában tárgyal, többek között tájékoztatja Putyint a Donald Trump amerikai elnök által meghirdetett közel-keleti rendezési terv részleteiről.

A 26 éves nőt tavaly áprilisban 9,6 gramm hasis birtoklásáért vették őrizetbe a moszkvai Seremetyjevo reptéren, ahol tranzitutasként tartózkodott. Az elmarasztaló ítéletet október 11-én hirdette ki ellene a Moszkva megyei Himki város bírósága.

Iszakár szabadon bocsátásáért az anyja mellett az izraeli kormány is folyamodott. Ennek akadálya a Kreml szerint az volt, hogy Iszakár egészen az elmúlt napokig nem kért személyesen kegyelmet Putyintól, ami az orosz törvények szerint elengedhetetlen feltétel. Végül január 26-án ismeretessé vált, hogy Iszakár beadta kegyelmi kérvényét, és kérte, hogy engedjék ki a Moszkva környéki javító-nevelő táborból, ahol büntetését tölti. Folyamodványában részben elismerte bűnösségét.

Az elítélt anyja, Jaffa Iszakár a múlt héten Jeruzsálemben személyesen találkozott az orosz elnökkel, és kedden Oroszországba érkezett.

Naamar Iszakár ügyvédje, Alekszej Dobrinyin közölte, hogy a nő csütörtökön a Benjámin Netanjahut szállító kormánygépen utazik haza Izraelbe, ami az izraeli miniszterelnök személyes kívánsága volt. (MTI)

[popup][/popup]