Izraeli üzenet: “Ne engedjenek Irán nukleáris zsarolásának”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök “iráni nukleáris zsarolásra” figyelmeztetett a Teherán és a nagyhatalmak közötti nukleáris tárgyalások újrakezdésekor a Twitter fiókjában is közzétett videóüzenetben.

Az iráni Natanz-ban működő urándúsító – 2019-es felvétel

“Ne engedjenek Irán nukleáris zsarolásának” – üzente az izraeli kormányfő az Irán és a nagyhatalmak közötti nukleáris tárgyalások újrakezdése nyomán a nemzetközi közösségnek.

“Irán a jogsértései és a nukleáris ellenőrzés aláaknázása ellenére tárgyalóasztalhoz fog ülni Bécsben, és vannak, akik szerint megérdemli a szankciók eltörlését, és a korhadt rendszerükbe befolyó több százmilliárd dollárt. Ők tévednek” – hangsúlyozta Bennett.

Az izraeli miniszterelnök szerint Iránnak az a célja, hogy a tárgyalásokon szinte semmit se ajánljon fel cserében az ellene bevezetett szankciók feloldásáért. “Irán nemcsak megtartja atomprogramját, hanem mától fizetnek is neki érte”- vélekedett Naftali Bennett a videoüzenetben.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy iráni vezetők gyakran megismételték, hogy szeretnék Izraelt elpusztítva látni.  Emlékeztetett rá, hogy néhány napja Iszfahánban saját, a vízhiány miatt tiltakozó polgáraira lövetett az iráni vezetés, és felszólított, hogy ilyen “gyilkos rezsimet” ne “jutalmazzanak”.

Jair Lapid izraeli külügyminiszter hétfőn délelőtt Londonban hangoztatta azt, hogy Teheránnak nem áll szándékában leállítani az  atomprogramját. “Az irániak csupán egyetlen okból mennek el a tárgyalásokra, azért, hogy elérjék az ellenük hozott szankciók feloldását” – fogalmazott Lapid, miután memorandumot írt alá brit kollégájával, Liz Trusttal.

Lapid szerint Iránnak “pénzre van szüksége”. Mint fogalmazott: “kell nekik a Hezbollahra, a Forradalmi Gárdára, a globális terrorista hálózatukra és az atomfegyverek előállítását célzó folyamatos versenyfutásukra”.

A héten Beni Gantz izraeli védelmi miniszter Washingtonba utazik, hogy szintén az iráni atomprogramról szóló esetleges megállapodás ellen érveljen.

Bécsben az ENSZ égisze alatt hétfőn kezdődtek újra a nemzetközi tárgyalások a 2015-ös iráni nukleáris megállapodás újraélesztésére. A tárgyalásokra több mint öthónapos szünet után kerül sor, az új teheráni kormány hivatalba lépését követően.

A korábbi megállapodás aláírói 2015-ben több mint tíz évig tartó tárgyalásokat követően állapodtak meg az iszlám köztársaság atomprogramjáról. Az egyezmény értelmében Teherán korlátozta nukleáris tevékenységét, cserében pedig a nemzetközi közösség feloldotta az Iránt sújtó szankciók nagy részét.

A megállapodás összeomlását követően Irán a megengedettnél jóval magasabb, 60 százalék közeli szintre dúsított urániumot kezdett előállítani kis mennyiségben, és ehhez az egyezményben tiltott, továbbfejlesztett centrifugákat használ.     Az atomalku újjáélesztéséről szóló egyeztetések áprilisban kezdődtek Bécsben, de megrekedtek, miután Ebrahím Raiszi vette át az elnöki tisztséget Iránban. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]