Izraeli tanártiltakozások: Ugrott a bizonyítvány és az évzáró a középiskolákban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Bizonyítvány és évzáró ünnepség nélkül fejezte be a tanévet Izraelben 818 ezer középiskolás kedden a fizetésemelést követelő középiskolai pedagógusok tiltakozó akciója miatt. A végzősöknél törölték az érettségi bizonyítványok kiosztását és az érettségihez kapcsolódó ünnepségeket is – számolt be a helyi sajtó.

Képünk illusztráció: Forrás: Wikipedia

A pedagógusok a szakszervezetüket vezető Ran Ereznek útmutatását követve, követeléseik kikényszerítése érdekében csak részlegesen végezték munkájukat az elmúlt hetekben. Céljuk, hogy a kezdő pedagógus fizetése 12 000 sékel legyen (több mint 1 130 000 forint), és a régóta oktató tanárok bérét is arányosan megnöveljék a szakmában eltöltött éveiknek megfelelően. A pénzügyminisztérium szerint viszont ez az összeg meghaladja a közszférában aláírt többi bérmegállapodás mértékét – emlékeztetett a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

A középiskolai tanárok szervezete azzal is fenyegetőzik, hogy nem kezdik meg a következő tanévet, ha nem teljesítik kéréseiket. A középiskola utolsó három évében tanuló, 15-18 éves diákok egy része az utóbbi hetekben már alig járt be az iskolákba.

A középiskolás tanárok szervezete február közepétől hirdetett korlátozásokat az iskolai munkavégzésben, s ezek fokozatosan bővültek. Kezdetben felváltva tartottak munkabeszüntetéseket, majd leállították a tanórán kívüli tevékenységeiket is. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]