Izraeli startup oktatás-sorozat indul a V4 országokban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A V4 országokban működő izraeli nagykövetségek kezdeményezésére „Startup Nation V4 Virtual Startups Bootcamp” néven előadássorozat indul startupok számára Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban.

Yacov Hadas-Handelsman nagykövet

A hat előadásból álló sorozat keretében izraeli szakértők és tapasztalt üzletemberek mutatják be a világ egyik legsikeresebb startup ökoszisztémáját, az izraeli startup világ működését és sikerének titkát. Minden workshop másfél órás lesz, és az elméleti alapok mellett fontos szerep jut majd a gyakorlati ismereteknek – fogalmaz az Izraeli Nagykövetség sajtóközleménye.

Az első online eseményre június 9-én kerül sor. A koncepció-készítésről és a termékbevezetésről lesz szó. Az elkövetkezendő hetekben a csapatépítés, az üzleti terv készítés és a networking fontossága is terítékre kerül. A vállalkozások finanszírozásáról és a tőkebevonásról szóló előadás nemcsak startupok számára lehet érdekes. Egy termék megvásárlásakor vagy szolgáltatás igénybe vételekor egyre többen veszik figyelembe a fenntarthatósági szempontokat. Ennek az üzleti előnyeit is megismerhetjük a workshopok során. A marketing és kommunikációs ismeretek elengedhetetlenek az üzleti sikerhez, így a storytelling mellett ezek is bekerültek a témák közé.

Az előadássorozat részei keddenként 12:00-13:30 óra között a Zoom-on, a V4 országokban működő izraeli nagykövetségek és partnereik Facebook oldalán lesznek elérhetőek.

Magyarországról a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány és a Startup Campus csatlakozott az Izraeli Nagykövetség partnereként a kezdeményezéshez.

*

„Egy sikeres startup felépítése hatalmas üzleti kihívás. Sokkal több kell hozzá, mint egy jó ötlet vagy innováció. Alapos ismeretekkel kell rendelkezni a termékről vagy szolgáltatásról, és tisztában kell lenni a vállalkozás menedzsmenttel is. Sőt, ezeken túl is szükség van még valamire. Izraelben a startupok sikerének egyik titka és elengedhetetlen hozzávalója a „chutzpa” is. Biztos vagyok benne, hogy ez is szóba kerül majd a „Startup Nation V4 Virtual Startups Bootcamp” workshopjain, amelyet partnereink támogatásával valósítunk meg Magyarországon és a többi V4 országban is” – mondta Yacov Hadas-Handelsman nagykövet.

„Izrael ma már többek közt arról híres, hogy egy országnyi startup közösségből áll, ahol sorra születnek nemzetközi szinten is jegyzett innovációk. Épp ezért kiemelten fontosnak tartom, hogy a magyarországi induló vállalkozások lehetőséget kapjanak arra, hogy a világ egyik legdinamikusabban fejlődő tudásalapú gazdaságának sikeres vállalkozóitól tanulhassanak és megismerhessék az izraeli startup ökoszisztéma működési logikáját, értékteremtő képességét és innovatív szemléletmódját” – fogalmazott Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vállalati innovációs elnökhelyettese.

„A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány 2015-ben az első külföldi startup delegációját Tel-Avivba, Budapest testvérvárosába szervezte. Azóta már közel 200 hazai startup bemutatkozásához, tapasztalatszerzéséhez járultunk hozzá világszerte. Nagy öröm számunkra, hogy e járványveszélyes időkben Izrael Állam Nagykövetségének partnereként segíthetjük a magyar startupok fejlődését és ezáltal a hazai ökoszisztéma erősödését. S ehhez most még repülőre sem kell ülni, hisz minden az online térben valósul meg.” – ajánlotta a programot Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke.

„Egy innovatív vállalkozás az ötlet fázistól globális térben kell, hogy gondolkodjon. A nemzetközi piacra lépés komoly kihívás, pontos, célzott felkészülést igényel. Minél több, ehhez hasonló tapasztalatot és tudást biztosító  bilaterális programra van szükség, melynek segítségével erősíthető a hazai cégek növekedése, sikeressége. A Startup Campus-al évek óta valósítunk meg nemzetközi piacra lépést támogató programokat, többek között izraeli partnereinkkel, ezért is csatlakoztunk szakmai partnerként az Izraeli Nagykövetség képzéséhez” – mondta Kovács Zsolt, a Startup Campus vezérigazgatója.

[popup][/popup]