Izraeli régészek újabb papírusz tekercseket akarnak felkutatni a Júdeai-sivatagban

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Nagyszabású expedícióra indulnak izraeli régészek, akik több száz barlangban fognak holt-tengeri tekercsek után kutatni.

ONE OF THE QUMRAN CAVES, IN WHICH THE DEAD SEA SCROLLS WERE FOUND. àçú îîòøåú ÷åîøï ìéã éí äîìç, ùáäï ðîöàå äîâéìåú äâðåæåú.

Az egyik kumráni barlang, ahol annak idején a Holt tengeri tekercsek egy részét találták (otó: Milner Moshe / Izraeli Kormány Sajtószolgálata)

A kutatócsoport a következő három évben a Júdeai-sivatagban lévő több száz barlangot fogja átvizsgálni, ebben a térségben bukkantak rá az elmúlt évtizedekben a páratlan értékű kéziratokra. A Jordán folyó nyugati partján is folytathatnak kutatásokat a szakemberek – közölte Amir Ganor, az izraeli régészeti hatóság munkatársa.

A Kr. e. 3. és a Kr. u. 1. század között íródott tekercsek a legrégebbi ismert bibliai tárgyú kéziratok, amelyeket Kr. u. 68-ban rejtettek el a római hadsereg elől tizenegy barlangban a Júdeai-sivatagban, a Jerikótól 15 kilométerre délre fekvő ősi település, Khirbet Kumrán közelében.

1947 és 1956 között összesen 981 szöveget tártak fel, a felbecsülhetetlen értékű dokumentumok bepillantást engednek a Jézus korabeli zsidó közösség és a korai keresztények életébe. A tekercsek jelentős része nem egybefüggő darabban, hanem apró töredékekben maradt fenn, azóta tudósok nemzedékei dolgoznak a szövegrészletek összeállításán.

Az expedíció decemberben indul, és közvetlenül az izraeli miniszterelnöki hivatal fogja finanszírozni. Ez lesz az első széles körű régészeti kutatás azóta, hogy 1993-ban izraeli régészek a Jordán nyugati partján kutattak eddig felfedezetlen holt-tengeri tekercsek után. Akkor a kutatás sikertelen volt – tette hozzá Ganor.

Az expedíciótól azt is remélik, hogy több ezer éves műkincsekre bukkanhatnak, köztük az első századi zsidó-római háború és a 2. századi Bar Kochba-felkelés korából származó műtárgyakra.

Az elmúlt években a helyi műtárgypiacon felbukkantak ősi kéziratok, amelyekről feltételezik, hogy fosztogatók találtak rájuk a holt-tengeri barlangokban. Ez vezetett ahhoz, hogy az izraeli kormány kezdeményezte a régészeti expedíciót. “Tudjuk, hogy még több tekercs létezik. Lelőhelyeik többségét még soha nem tárták fel” – magyarázta Ganor.

 

[popup][/popup]