Izraeli Nemzeti Bank: A legjelentősebb alapkamatemelés az elmúlt 11 évben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az izraeli jegybank fél százalékkal felemelte, és ezzel 1,25 százalékban határozta meg az alapkamatot Izraelben – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

Az Izraeli Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának ez volt a legjelentősebb kamatemelése az elmúlt 11 évben, miután az infláció megfékezése érdekében az elmúlt 11 héten már harmadszor folyamodott a kamatemelés eszközéhez.

Az elemzők attól tartanak, hogy a kamatemelések nyomán a gazdaság lelassul, újra emelkedni fog a jelenleg alacsony munkanélküliség, és nő a hitelek törlesztőrészlete, így a többnyire lakásvásárlásokhoz felhasznált jelzáloghiteleké is.

Amír Jaron professzor, az Izraeli Nemzeti Bank (Bank of Israel) elnöke nemrégiben bejelentette, hogy az izraeli inflációs helyzet és a világban zajló események fényében fokozatosan és folyamatosan emelkedni fognak a kamatok.

Időközben azonban a helyzet megváltozott, a recessziótól való félelem légköre sújtja a világot és benne Izraelt, ezért a lap szerint a jegybank lelassíthatja a kamatemeléseket, hogy miközben egyrészt az infláció ellen küzd, közben másrészt ne okozza a gazdaság gyors lassulását.

A jövő csütörtöktől  érvényes kamatemelés legfőbb oka, hogy januári előrejelzések 2022-re 1,6 százalékos éves inflációt jósoltak, azonban a valóságban ezt messze meghaladóan, az elmúlt hónapban éves szinten 4,1 százalékra gyorsult a pénzromlás.

Az infláció várhatóan 5-6 százalék fölé emelkedhet az elkövetkező hónapokban, különösen az üzemanyagárak ismételt áremelkedését követően. Az izraeli jegybankot különösen aggasztja a lakásárak megugrása, amely az elmúlt egy évben meghaladta a 15 százalékot, bár ingatlanszakértők szerint a drágulás már megtorpant. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]