Izraeli nagykövet: Reméljük, Budaházy elnöki kegyelme után is marad a zéró tolerancia az antiszemitizmussal szemben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

“Azt tudom mondani, hogy a magyar kormány részéről eddig valóban zéró toleranciát tapasztaltunk bármiféle antiszemita megnyilvánulással szemben, amit nagyra értékelünk, és azt várjuk, ez a jövőben is így marad.”

Jakov Hadasz-Handelszman

A Szabad Európa hírportál interjút készített Jakov Hadasz-Handelszman izraeli nagykövettel, ebből idézünk:

Gulyás Gergely az izraeli biztonsági helyzet miatt nemrég elhalasztotta látogatását és találkozását Benjámín Netanjáhú miniszterelnökkel. Most mit tanácsolna azoknak a magyaroknak, akik Izraelbe készülnek? (Az Iszlám Dzsihád nevű palesztin terrorszervezet több száz rakétát lőtt ki Izraelre a Gázai övezetből, amire az izraeli hadsereg is válaszolt, mindkét oldalon voltak halálos áldozatok – a szerk.).

Azóta már tűzszünet van, a mi üzenetünk pedig rendkívül egyszerű: ne lőjetek, és nem fogunk visszalőni. Az élet, mondhatni, visszatért a normális kerékvágásba, de mivel terroristákkal van dolgunk, sosem bízhatunk bennük. Az a lényeg, hogy egyelőre rendeződtek a dolgok, még ha éppen ma (az interjú május 18-án készült), Jeruzsálem egyesítésének napján történtek is provokációk.

Hogy zajlik a megemlékezés?

Az emberek ünnepelnek, egy nagy izraeli zászlót visznek körbe a városon az óvárosból indulva. Ezzel senki nem akarja provokálni a muszlimokat vagy ünnepelni a háborút. Előre szóltunk: semmi bajunk palesztin polgártársainkkal, de ha egyetlen rakétát is kilő valaki Izraelre, válaszolni fogunk.

Röviden össze tudná foglalni a mostani konfliktus lényegét annak, aki nem követi napi szinten az Izraellel kapcsolatos híreket?

Ez mindig ugyanúgy kezdődik: valaki szeretne valamilyen jelzést küldeni valakinek. Konkrétan ha a Hamász nem elégedett a Katartól kapott pénz összegével (pedig dollártízmilliókról beszélünk havonta, amit nem a gázai emberek életének javítására fordítanak, hanem egy terroristaipar fenntartására), akkor elkezdik kilőni a rakétákat. „Adjatok több pénzt, és nyugton maradunk” – ez az üzenet. Szimpla zsarolás.

Ebben az esetben mondjuk épp nem a Hamász, hanem az Iszlám Dzsihád az elkövető. Egy tagjukat ugyanis korábban letartóztatták terrorizmus gyanújával, éhségsztrájkot kezdett a börtönben, és sajnálatos módon belehalt. De azt is tudni kell, hogy a hatóságok bírósághoz fordultak, és a bíróság mondta ki, hogy senkit nem lehet erőszakkal táplálni. Erre reagált az Iszlám Dzsihád több mint száz rakéta elindításával. Mi nem válaszoltunk egyből, beazonosítottuk a felelős vezetőket, és likvidáltuk őket. Most úgy tűnik, mindenkinek az az érdeke, hogy nyugalom legyen. Nekünk nyilvánvalóan mindig az, de most még a Hamásznak is.

Nekik miért?

Mert még a sebeiket nyalogatják a legutóbbi konfliktus miatt. Az Iszlám Dzsihád más, mint a Hamász: őket teljes mértékben Irán irányítja a háttérből. Hezbollah, Iszlám Dzsihád, Hamász, a húszik Jemenben – az Irán által pénzelt és irányított terrorszervezetek mindenhova elérnek a térségben, akár egy polip karjai. Húsvétkor Szíria, Libanon és Gáza felől is ért minket támadás. Ez olyan, mint egy nemzetközi terrorista-kft.

Nyilván titkosított információkról beszélünk, de mégis hogy zajlik a kommunikáció az izraeli hadsereg és az Iszlám Dzsihád között? Hogy tudnak letárgyalni egy tűzszünetet?

Nem annyira bonyolult vagy misztikus: általában az egyiptomi titkosszolgálat jelenti a kommunikációs csatornát. Ne feledje, hogy Gázából nemcsak Izrael felé vezet kijárat, hanem Egyiptom felé is. Sőt az áru- és utasforgalom nagy része ezen zajlik. Nyilván Kairónak sem mindegy, mi történik az övezetben. Az Iszlám Dzsihád és a Hamász szerencsére a jelek szerint odafigyel arra, amit az egyiptomiak mondanak. De érdemes azt is megjegyezni, hogy ez már a harmadik olyan konfliktus, amit az Iszlám Dzsihád kirobbant, a Hamász pedig csak csendben ül. Semmilyen módon nem avatkozik közbe. Egyiptomnak pedig most elemi érdeke, hogy ne legyen a térségben konfliktus.

„Nyilván Egyiptomnak sem mindegy, mi történik a Gázai övezetben”

Miért?

Mert el kell látniuk a lakosságot elérhető árú gabonával, és ez az Ukrajnában zajló háború miatt most nyilván sokkal nehezebb. Ráadásul az Európai Unióból komoly igény van a térségbeli gázra, és ennek a szállításában is szerepe van Egyiptomnak.

Mi a véleménye arról, hogy Novák Katalin kegyelmet adott a szélsőjobboldali, antiszemita politikai aktivistának, Budaházy Györgynek, akit terrorvádakkal ítéltek börtönbüntetésre? Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) leköszönő elnöke úgy kommentálta a köztársasági elnök döntését, hogy ezzel vége az Orbán-kormány sokat hangoztatott zéró toleranciájának az antiszemitizmussal szemben.

A sajtóból követtem a történéseket, nem ismerem a részleteket pontosan. Azt tudom mondani, hogy a magyar kormány részéről eddig valóban zéró toleranciát tapasztaltunk bármiféle antiszemita megnyilvánulással szemben, amit nagyra értékelünk, és azt várjuk, ez a jövőben is így marad. Nemrég ünnepeltük Izrael álam megalakulásának 75. évfordulóját, Varga Judit igazságügyi miniszter volt a díszvendég a budapesti fogadáson, aki beszédében is megerősítette ezt a narratívát, szerintem ez nem igényel több kommentárt.

Nagyon komoly ellentétek alakultak ki több hazai zsidó felekezet, például az ortodox Egységes Magyar Izraelita Hitközség és a MAZSIHISZ között. Fordult valamelyik fél esetleg önhöz? Van információja a helyzetről?

Erről csak egyet tudok mondani: nagyon sajnálatos az egész. Ha egymással marakodó zsidó szervezeteket látok, mindig az jut eszembe: nyolcvan évvel ezelőtt a náciknak vagy bárki másnak, akik az életünkre törtek, teljesen mindegy volt, hogy valaki ortodox, neológ, ilyen vagy olyan irányzatot követ, még az sem számított, ha egy zsidó már átkeresztelkedett. Nekik csak zsidók voltak egységesen, és közösen hajtották őket a marhavagonokra, amik ugyanoda vitték mindannyiukat. Az egyetlen tanácsom mindig, ha zsidókat látok harcolni egymással: ezt az egyet soha ne feledjétek.

Teljes cikk

[popup][/popup]