Izraeli-lengyel közös nyilatkozat a holokauszt emlékezetéről

Írta: Lucie Szymanowska/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Közös nyilatkozatot fogadott el a lengyel és az izraeli kormányfő a holokauszt emlékezetének ápolásáról.

Morawiecki és Netanjahu

Közös izraeli-lengyel nyilatkozat született a holokauszt emlékezetének ápolásáról – jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő kettejük szerda esti videokonferenciáján.

A közös nyilatkozatot azután írta alá a két fél, hogy a lengyel parlament szerdán megszavazta, majd Andrzej Duda államfő is jóváhagyta a náci bűnökre vonatkozó, Izrael által korábban vitatott lengyel törvényt enyhítő módosítást.

A jogszabály nyomán kipattant izraeli-lengyel diplomáciai viszálynak várhatólag véget vető nyilatkozatban leszögezik: a holokauszt “a náci Németország által elkövetett, történelmi előzmény nélküli, a zsidó nemzet, ezen belül a zsidó származású lengyelek ellen elkövetett bűntett volt”. Egyúttal “rossznak” és “a németeknek a haláltáborok létrehozásáért viselt felelősséget kisebbítőnek” minősítik a “lengyel haláltáborok”, “lengyel koncentrációs táborok” kifejezéseket.

A szerdán módosított lengyel törvény éppen az ilyen, a nyugati sajtóban gyakran megjelenő kifejezések kiküszöbölését célozta.

Közös felelősségnek nevezik a nyilatkozatban a holokausztkutatást. Kiállnak a holokauszt emlékezetének megőrzése, a “teljes és korlátozatlan” történelmi kutatás mellett. A holokauszt kapcsán a tudósokat, az újságírókat, a hallgatókat, a holokauszttúlélőket “semmilyen módon nem korlátozhatják a szólásszabadságban és a kutatás szabadságában” – áll a nyilatkozatban.

Ezzel a dokumentum azokra az izraeli aggodalmakra reagál, melyek szerint a lengyel törvény korlátozhatja a történelmi kutatás szabadságát, a túlélők tanúvallomásainak megfogalmazását.

A nyilatkozatban hangsúlyozzák továbbá: a második világháború idején a londoni emigráns lengyel kormány megpróbálta felhívni a nyugati szövetségesek figyelmét arra, hogy nagyban zajlik a zsidók megsemmisítése.

Hősiesnek nevezik a második világháború idején zsidókat mentő lengyelek magatartását, elítélik viszont az akkor “az egyes lengyelek által a zsidók ellen elkövetett összes bűntettet”.

Élesen elítélik az antiszemitizmus minden formáját, egyúttal síkraszállnak a lengyelellenesség és minden más negatív nemzeti sztereotípia ellen.

Netanjahu a videokonferencián elmondta: elégedetten fogadta a törvény módosítását. Morawiecki úgy vélte: a közös nyilatkozat “a lengyel ügy”, Lengyelország második világháborús szerepének az eddigitől “teljesen eltérő felfogását” jelenti a nemzetközi színtéren.

 

Címkék:Holokauszt-emlékezet

[popup][/popup]