Izraeli Legfelsőbb Bíróság: Azonos nemű párok is örökbe fogadhatnak gyerekeket

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Történelmi jelentőségű döntésében az izraeli Legfelsőbb Bíróság csütörtökön egyhangúlag úgy határozott, hogy az azonos nemű párok az 1981-es örökbefogadási törvény értelmében örökbe fogadhatnak gyermekeket, írja a Times of Israel.

Egy izraeli család a Legfelső Bíróságon Jeruzsálemben az egynemű párok örökbefogadásának tárgyalásán (Fotó: Times Of Israel)

A bíróság újraértelmezte a hatályos törvényt, amely szó szerint értelmezve kizárja az azonos nemű párokat a gyermekek örökbefogadásából, azt állítva, hogy a jogszabály valódi szándéka az örökbefogadott gyermek javának biztosítása volt – szemlézte a hírt a Kibic Magazin.

A gyermekjólétről alkotott modern felfogás fényében a törvényt úgy lehet értelmezni, hogy az lehetővé teszi az azonos nemű párok örökbefogadását – mondta ki a bíróság.

Az 1981-es törvény kimondja, hogy csak „egy férfi és a felesége együtt” fogadhat örökbe gyermeket. Ez nagyon megnehezítette az azonos nemű párok számára az örökbefogadást, bár bizonyos körülmények között mégis megtehették. A bíróság mostani ítéletében megjegyezte, hogy 2017-ben elutasított egy korábbi, ebben a kérdésben benyújtott beadványt, mivel a kormány akkor ígéretet tett a hatályos törvények módosítására és a heteroszexuális pároknak a gyermekek örökbefogadásakor biztosított előnyben részesítésének eltörlésére.

Uzi Vogelman, a Legfelsőbb Bíróság megbízott elnöke írásos véleményében rámutatott, hogy ilyen törvényhozás sosem valósult meg, és az állam a mostani beadványra adott válaszában azt közölte, hogy erre nincs is kilátás. Az ítéletben Vogelman az „értelmezés” igazságszolgáltatási doktrínáját alkalmazta annak érdekében, hogy újraolvassa az 1981-es törvényt, és a nyelvezetet úgy értelmezze, hogy az lehetővé teszi két elkötelezett kapcsolatban élő ember számára a gyermekek örökbefogadását, szemben egy kifejezetten heteroszexuális párral.

„Bár [az 1981. évi gyermek örökbefogadásáról szóló törvény] 3. szakaszának nyelvezete a maga nemében jobban megfelel annak az értelmezésnek, amely szerint az „egy férfi és a felesége együtt” kifejezés heteroszexuális párokat jelent, az az értelmezés, amely szerint ez a szakasz az azonos nemű párokat is magában foglalja, nem lépi túl a lehetséges nyelvi értelmezések körét” – írta Vogelman.

„Ennek oka, hogy a kifejezést teljes nyelvi kontextusában vizsgálva kiderül, hogy a szakasz nyelvezete két általános kategória között tesz különbséget: azok között, akik két szülőt magában foglaló családi kerethez tartoznak, szemben azokkal, akik egyszülős családi keretbe kívánnak örökbe fogadni. Vagyis a szakasz középpontjában az áll, hogy egy stabil házastársi keretbe történő örökbefogadásról van szó, amelybe a gyermeket adják, ellentétben az egyszülős [szülői kerettel].”

Teljes cikk

[popup][/popup]