Izraeli lap: Obama válaszút elé állítja a palesztinokat és Izraelt

Írta: Shiri Zsuzsa, MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Barack Obama amerikai elnök a jövő hónapban választás elé állítja Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és Mahmúd Abbász palesztin elnököt a kétoldalú béketárgyalásokkal kapcsolatban: vagy együttműködnek és tovább haladnak a nemrégiben kidolgozott amerikai kezdeményezéssel, vagy a tárgyalások kudarca után magukra maradnak, ami nem lesz kellemes egyikük számára sem – állította a Háárec című izraeli lap pénteki számában.

obama_600

Barack Obama

Netanjahut a Fehér Házban esedékes jövő heti találkozójukon Obama a tárgyalások esetleges összeomlása utáni terveiről faggatja majd, és várhatóan ugyanezt a kérdést teszi fel Abbásznak március tizenhetedikére tervezett megbeszélésükön – írta a lap.

Az izraeli kormányfő figyelmét Washington arra készül felhívni, hogy a keretmegállapodás kudarcának esetén is szembe kell néznie a palesztinok államisági igényével, azzal, hogy az ENSZ segítségével próbálnak érvényt szerezni jogaiknak, és ebben az esetben egyre erősödik majd a nemzetközi bojkott veszélye is.

Abbásznak azt kell megválaszolnia, hogy „szerinte az egyoldalú ENSZ-lépésektől elmennek-e az izraeli katonák Ciszjordániából”, lesz-e ettől független államuk, és hogy miből fizeti majd a Palesztin Hatóság a fizetéseket és a számlákat, ha az Európai Unió és az Egyesült Államok válaszul leállítja az átutalásokat.

A lap szerint Netanjahu inkább Iránról szeretne beszélni Washingtonban, de a Fehér Ház előzetes tájékoztatása szerint Obama a palesztin-izraeli viszályra kíván összpontosítani tárgyalásukon. Az amerikai elnök egy évig John Kerry külügyminiszterre bízta a megbeszéléseket, de a döntéshozatal előtt személyesen próbálja befolyásolni az események alakulását.

A Kerry és Martin Indyk elnöki különmegbízott által két hónap alatt kidolgozott, elfogadásra váró keretmegállapodás irányt mutat a béketárgyalások folytatásához, és 2014 végéig végleges egyezményt ígér – emlékeztetett a Háárec cikkírója. Megválaszolja az összes alapkérdést, részletesen szól a határok megrajzolásáról, a Jordán folyó völgyének biztonsági intézkedéseiről, egymás kölcsönös elismeréséről, de Jeruzsálem palesztin fővárosként való megjelölését és a menekültkérdést csak nagy vonalakban érinti.

A megállapodás jóváhagyásáról március 29-ig dönteni kell, ugyanis Izraelnek akkor kellene szabadon bocsájtania az országban régóta raboskodó palesztinok újabb csoportját, és az egyezmény nélkül kétséges, hogy ez megtörténik-e. Ha pedig nem engedik el őket, akkor összeomlanak a palesztin-izraeli tárgyalások – írta a lap.

Az Obama-Abbász találkozó a Háárec szerint nehezebb lesz a Netanjahuval tervezettnél, miután múlt héten kudarcba fulladt a két párizsi Kerry-Abbász megbeszélés.

Mahmúd Abbász elsősorban a 109, még az 1993-as oslói egyezmény megkötése előtt elítélt rab elengedésének ígérete miatt vállalta a kilenc hónapos tárgyalássorozatot, de most mégis megmásíthatatlan és számára nehezen elfogadható döntésekre kényszerül, például Izrael zsidó nemzetállamként való elismerésére – fejtette ki a lap. A cikk szerint az elnök előtt álló válaszút nehéz, mert Kerry javaslatainak elutasítása „a teljes palesztin nemzeti mozgalom végét is jelentheti”, „a Fatah párt és a palesztin ügy eltűnhet a politikai térképről, kiszoríthatják a fontosabb globális bajok”. Márpedig ez Netanjahu és az izraeli jobboldal sikerét jelentené, ezek után az izraeli kormányfő kijelenthetné, hogy nincs partnere a békéhez – vélte a Háárec.

 

[popup][/popup]