Izraeli közvélemény-kutatások: Marad a patthelyzet a választások után

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Beigazolva a pletykákat, a hét elején Beni Gantz védelmi és Gideon Szá’ár igazságügyi miniszter bejelentették, hogy pártjaik szövetségben, azaz összevont listán indulnak a novemberi választásokon.

A Kneszet

A bejelentés után a vezető tévécsatornák által készített közvélemény-kutatások szerint a Kék-Fehér és az Új Remény újonnan bejelentett szövetsége várhatóan a harmadik legnagyobb frakció lesz, azonban nem növeli a kormányoldalon belül a mandátumok számát, másrészről a Netanjahu – párti, azaz ellenzéki jobboldali blokk sem tudná áttörni a kormányalakításhoz szükséges bűvös 61 mandátumos határvonalat, amennyiben most lennének a választások – írja az ujkelet.live.

A folyamatos felmérések alapján legfeljebb az általános választói hangulatra lehet következtetni, és a teljes gőzzel működő kampány-csúcsidőszak is még jóval messzebb van, de a nagy visszatérésre készülő Benjamin Netanjahu az elmúlt napokban már több kampányfogást is bevetett, többnyire tesztelve a választókat. Ilymódon az inkább centrista, jóléti feltételekre is érzékeny rétegre ható, a kormánnyal szembemenő jelentős fogyasztói árcsökkenést ígért. A felmérések szerint azonban úgy tűnik ezen az úton nem fog tudni szavazókat átcsábítani a jelenlegi kormánypárti oldalról.

Másrészről, a kampányidőszakban az átmeneti kormányt vezető miniszterelnöknek jelentős előnye lehet, amint Jáir Lapid ismertsége és népszerűsége is megugrott mióta Naftali Bennettől átvette a rotációs tisztséget. Lapid tovább növelheti mandátumainak számát, azáltal is, hogy ő fogadja a héten Izraelbe látogató Joe Bident, aki állítólag jó híreket hoz a szaúdi normalizáció elindításával kapcsolatban. Netanjahu, az ellenzék vezetőjeként szintén fog találkozni régi barátjával – Bidennel, ugyanakkor számolva a Lapidra irányuló reflektorfénnyel, a volt miniszterelnök bejelentette, amennyiben újraválasztják meg fogja kötni a szaúdiakkal a jelentős változást ígérő békét, ezenfelül a többi arab országgal szintén útjára indítja a normalizációt az Ábrahám Egyezmény jegyében.

A két egymással szemben álló tömbön belül nagy változások egyelőre nem tapasztalhatóak. Bennett visszavonulása után, amint lecsillapodtak a kedélyek nyilvánvalóvá vált, hogy az elnökséget átvevő Ajelet Saked belügyminiszter nem tud hathatós pártlistát elővarázsolni, ezért a Jamina várhatóan a választási küszöb alatt teljesítene novemberben, amin a Gantz – Szá’ár fúzióból kimaradó Joáz Hendel – jelenleg kommunikációs miniszter, bevonása sem változtatna semmit.

Mindent egybevetve, a Kan közszolgálati televízió felmérése szerint, a Likud, 34; a Van jövő 23; a Kék-fehér-Új remény, 14; a Vallásos cionizmus, 10; a Sász, 8; a Jahadut Hatora, 7; a többnyire arab képviselőkből álló Közös lista, 6; a Jiszrael Bejtenu, 5; a Munkapárt, 5; az iszlamista Ra’am, 4; a Meretz, 4 mandátumot kapna, amennyiben most lennének a választások.

A 12-es csatorna közvélemény-kutatásának eredményei alapján a Likud, 34; a Van jövő, 23; a Kék-fehér-Új remény, 13; a Vallásos cionizmus, 10; a Sász, 8; a Jahadut Hatora, 7; a Közös lista, 6; a Jiszrael Bejtenu, 6; a Munkapárt, 5; a Ra’am, 4; Meretz, 4 mandátumra lenne jogosult.

Ilymódon a szemben álló ideológiai blokkok közül egyik sem tudna kormányt alakítani.

A kormányoldalon a Meretz és az iszlamista Ra’am – képviselőik miatt oszlott fel a kormány, a minimális mandátummal, kiesés szélén egyensúlyozva, esetleg megbillentheti az egyensúlyt. Emellett az is mérvadó, hogy az arab közösség milyen számban megy el szavazni.

A Netanjahu – blokkon belül a Likud magabiztosan tartja vezető pozícióját, a haredi frakciók is hasonlóan jól állnak. A Bennett-ellenes kampányon jelentősen megerősödő Bezalel Szmotrics és Ben Gvir fúzió (Vallásos cionizmus) azonban okozhat meglepetést, ugyanis a 12-es csatorna felmérése szerint az izraeliek többsége (52 százalék) elutasítja a szélsőjobboldali Ben Gvir jelenlétét és esetleges vezető pozícióját a kormányban, ezzel szemben 33 százalékuk véli úgy, hogy nem okoz gondot miniszteri kinevezése.

A volt vezérkari főnök, Gadi Eizenkot indulása Lapid vagy Gantz oldalán nagyjából egy plusz mandátumot hozna a kormányoldalnak.

A Kan közvélemény-kutatást a KANTAR intézet végezte, 565 válaszadó bevonása mellett, míg a 12-es csatorna felmérését a Midgam Institute és az iPanel végezte, 506 interjúalannyal. Mindkét közvélemény-kutatás 4,4%-os hibahatár mellett készült.

[popup][/popup]