Izraeli kormányalakítás – továbbra is holtponton

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjamin Netanjahu miniszterelnök csütörtökön új javaslattal fordult a rivális Kék-Fehér párt vezetőjéhez, Beni Gánchoz, hogy csatlakozzon a széles nemzeti egységkormányhoz, mely magában foglalja Netanjahu Likud pártját és jobboldali szövetségeseit.

Reuven Rivlin elnök balján Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel jobbján Beni Gánccal 2019. szeptember 23. Fotó: Haim Zach / GPO

A miniszterelnöknek már csupán egy hete maradt a kormányalakításra adott 28 napból, és bár kérhet további 14 nap hosszabbítást, Reuven Rivlin elnök valószínűleg el fogja utasítani kérését és inkább megbízza Gáncot.

Netanjahu a választások után megállapodott az ultraortodox Sasz és Jahadut Hatora illetve a nemzeti-vallásos Jaminával, hogy egységes blokkot alkotva fognak tárgyalásokat folytatni. Ezzel a lépéssel Netanjahu ellehetetlenítette a Kék-Fehér illetve a Jiszráel Beitenu törekvését, hogy egy liberális egységkormány jöhessen létre a Likuddal az ultraortodoxok és a nemzeti-vallásos pártok nélkül, a Kék-Fehér pedig kijelentette, hogy nem kíván csatlakozni egy olyan koalícióhoz, melynek vezetője, Netanjahu súlyos korrupciós vádakkal néz szembe.

A Likud nyilatkozata szerint a javaslat egy többévre szóló védelmi terv gyors elfogadására szólít a „növekvő biztonsági kihívások” fényében; megegyezésre a hiánycélban és a „költségvetési prioritások” módosításában a megnövekedett védelmi kiadások finanszírozása érdekében; megállapodás megfogalmazására az állam által finanszírozandó „kritikus társadalmi szükségletekről”; a status quo megőrzése egy évre a vallás és állam ügyek kérdésében; valamint Netanjahu és Gánc, „közös álláspontjának” ismertetése Donald Trump amerikai elnök béketerve és a Jordán-völgy izraeli szuverenitása kapcsán.

Netanjahu a közösségi oldalaira posztolt videóüzenetben felszólította Gáncot, hogy tárgyaljanak a javaslatról.

„Ez az egyetlen kormány, amely megalakulhat most, és az egyetlen kormány, amelyet most kell megalakítani. Minden izraeli polgár körülnéz és látja, hogyan változik a Közel-Kelet a szemünk láttára – a helyzet rosszabb lett. Akinek tudnia kell, azt is tudja, hogy a biztonsági kihívások egyre növekszenek; nem várnak ránk.”

Gánc azonban visszautasította a miniszterelnök ajánlatát és egy „liberális egységkormány” létrehozására szólított.

„Ma egy olyan ajánlatot kaptam, amit lehetetlen nem elutasítani,” írta Gánc Twitteren. „Megvárjuk, hogy az elnök nekünk adja a mandátumot, és komoly tárgyalásokba kezdünk egy liberális egységkormány megalakítására, amely változáshoz vezet és visszaadja a reményt az izraeli állampolgárok számára.”

A Kék-Fehér nyilatkozata pedig kijelentette, hogy a „távozóban lévő miniszterelnök” viselkedése azt mutatja, hogy érdeke nem „az egységre, hanem mentelmi jogra” irányul, utalva Netanjahu függőben lévő korrupciós ügyeire, melynek meghallgatási folyamata múlt hétfőn ért véget.

„Nem áll készen arra, hogy felismerje, hogy az izraeli állampolgárok többsége egy liberális egységkormányra szavazott, szélsőségesek nélkül… Felszólítjuk Netanjahut, hogy adja vissza az mandátumot az elnöknek, és tegye lehetővé a Kék-Fehér elnöke számára a kormányalakítás vezetését, amely megoldja a jelenlegi kormány által létrehozott biztonsági és gazdasági problémákat.”

A Likud elítélte Gáncék reakcióját.

Teljes cikk

[popup][/popup]