Izraeli katonák végeztek négy határsértő fegyveressel a szíriai határnál

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az izraeli hadsereg a szíriai határnál megölt négy határsértőt, akik pokolgépet próbáltak elhelyezni a határ izraeli oldalán – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

Izraeli ellenőrző pont (Fotó: Bani Na’im, Wisam Hashlamoun/Flash90) Képünk illusztráció

A hadsereg által közzétett videofelvételek szerint egy négytagú csoport, amelynek legalább egy tagja fegyveres volt, a határhoz ment, ahol robbanószerkezeteket kezdtek telepíteni. Az izraeli katonaság a légierő segítségével rakétacsapást mért rájuk.

Az incidens a Golán-fennsík déli részén, Eliad település közelében történt éjszaka. A támadás helyszínén korábban, a szíriai polgárháború idején Izrael tábori kórházat működtetett a Szíriából érkezett sebesültek megsegítésére.

A katonai szóvivő közlése szerint egyelőre nem világos, hogy melyik katonai szervezethez tartoztak a határsértők, de feltételezik, hogy az Iránból támogatott libanoni síita Hezbollahhoz, amely állásokat épített ki az elmúlt két évben ebben a térségben.

“Az izraeli hadsereg a szíriai rezsimet teszi felelőssé minden, a területén történt eseményért, és nem engedi meg Izrael szuverenitásának bármilyen megsértését” – szögezte le a katonai szóvivő.

Izrael északi határán feszült helyzet alakult ki az utóbbi időkben, miután Damaszkuszban mintegy két héttel ezelőtt egy légicsapásban megölték a Hezbollah egyik harcosát. A szervezet bosszút esküdött, mire Izrael a libanoni határon megemelte a készültség szintjét.

Néhány nappal a damaszkuszi támadás után egy Hezbollah-osztag behatolt Izrael területére a libanoni határnál a vitatott hovatartozású Seba ültetvényeknél, majd visszavonult, miután az izraeli hadsereg tüzet nyitott rájuk. A Hezbollah tagadta részvételét az incidensben.

Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától a Golán-fennsík nyugati részét, majd 1981-ben törvénnyel Izraelhez csatolta a területet. Ezt az annektálást csak az Egyesült Államok ismerte el 2019 márciusában. (MTI, Shiri Zsuzsa)

 

[popup][/popup]