Izraeli hamis-hír gyárat tiltottak le a Facebookról

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Kétszázhatvanöt profilt, oldalt és csoportot távolított el a Facebookról és az Instagramról az amerikai közösségimédia-cég. A választási befolyásolás céljával terjesztett álhíreket zömmel egy izraeli székhelyű politikai tanácsadó és lobbicég, az Archimedes Group generálta.

A Facebookról összesen 65 profilt, 161 oldalt, 23 csoportot, 12 eseményt, az Instagramról pedig négy profilt távolítottak el. A Facebookon körülbelül 2 millió 800 ezer volt azon felhasználók száma, akik az említett oldalak közül egyet vagy akár többet is követtek, és mintegy 5500 volt a száma azoknak, akik a csoportok legalább egyikéhez csatlakoztak. Körülbelül 920 ember követett legalább egy oldalt az említett Instagram-profilok közül.

A Facebook (mely egyben az Instagram tulajdonosa is) csütörtöki közleményében bejelentette, hogy az Archimedes Group többször is megsértette egyebek mellett a megtévesztéssel kapcsolatos irányelveket, ezért

Mind a csoportot, mind annak összes alcsoportját kitiltotta a facebook.

Az említett profilok, csoportok és oldalak tevékenysége Nigériára, Szenegálra, Togóra, Angolára, Nigerre és Tunéziára összpontosított, de részben Latin-Amerikát és Délkelet-Ázsiát is érintette. Az oldalak helyi lakosoknak és híroldalaknak tüntették fel magukat, és gyakran tettek közzé álhíreket tartalmazó bejegyzéseket politikai vonatkozású hírekkel kapcsolatban. Ezek között szerepeltek választások különböző országokban, jelöltek véleményei és politikai ellenfelek bírálatai. (MTI)

[popup][/popup]