Izraeli hadsereg: a Hezbollah robbanóanyagot tárol 25 méterre egy iskolától

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Izraeli Védelmi Erők szerdán megosztotta a Hezbollah terrorszervezet egyik fegyvertárolójának koordinátáit Libanon középső részén, mondván, hogy nagy mennyiségű robbanóanyagot tartanak az épületben, 25 méterre egy iskolától.


Izraeli becslések szerint az Ebba faluban lévő épületben olyan robbanóanyagokat tartanak, amelyek a tavalyi bejrúti robbanás pusztító erejének felét teszik ki – írja az ujkelet.live.

Az izraeli hadsereg arra számít, hogy a helyszín leleplezését követően a Hezbollah gyorsan kiüríti az épületet.

Bár az iskola közelsége miatt a célpont nem volna támadható, a hadsereg a koordináták megosztásával jelezte a Hezbollahnak hírszerzési információi pontosságát, és a világ elé tárta a terrorszervezet gyermekveszélyeztető magatartását.

„A Hezbollah ezeket a fegyvereket az Izraeli Védelmi Erők katonái és Izrael állampolgárai ellen kívánta bevetni. Ez a raktár Libanon polgári lakosságának szívében van, csupán néhány méterre az iskolától”- írta a hadsereg. Több ezer ehhez hasonló Hezbollah célpont van, amelyek veszélyeztetik Libanon állampolgárainak életét”.

A raktár műholdas képei alapján egy négyemeletes épületről van, szemben egy iskolával, melyet az izraeli hadsereg szerint mintegy 300 diák látogat.

Hezbollah harcosok esküététele

A következő háború

A Hezbollah elleni jövőbeni háborúban az izraeli hadsereg úgy véli, hogy a Hezbollah legalább a harcok első hetében minden nap 1000–3000 rakétát és lövedéket lőhet ki, jóval meghaladva azt a néhány százat, amelyet a májusi 11 napig tartó összecsapások során lőttek ki Izraelre a Gázai övezet terrorszervezetei.

Az izraeli hadsereg azonban nem számít arra, hogy egy ilyen konfliktusra hamarosan sor kerül, mivel a Libanonban jelenleg kibontakozó válság ezt valószínűtlenné teszi. Tágabb értelemben azonban aggodalomra adnak okot a katonaság számára, még több káoszt és bizonytalanságot adva a határon túli amúgy is feszült helyzethez.

,,A Hezbollah megakadályozza a stabilitást Libanonban és veszélybe sodorja a libanoni állampolgárok életét, mivel mögéjük rejtőzik” – mondta Amir Baram vezérőrnagy, a hadsereg Északi Parancsnokságának vezetője az újságíróknak, a 2006-os második libanoni háború kirobbanásának 15. évfordulóján.

Az azóta eltelt idő alatt az Irán támogatását élvező Hezbollah terrorcsoport teljes erejű terrorista hadsereggé változott, 130 000–150 000, különböző fajtájú és hatótávolságú lövedékekkel, az aknavetőkkel kezdve az egyszerű rakétákig, amelyek hatótávolsága 200 km. Az arzenálhoz tartoznak továbbá robotrepülők, partvédelmi rakéták, fegyveres pilóta nélküli légi járművek és kis számú precíziós irányítású rakéták. Utóbbiak okozzák a legtöbb fejtörést az izraeli hadseregnek.

Teljes cikk

Címkék:Hezbollah, iskola, lőszerraktár

[popup][/popup]