Izraeli Filmhét a Puskin moziban

Írta: keletport.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraeli Filmhét kezdődött a budapesti Puskin moziban. Keddig kilenc dokumentum- és játékfilmet nézhetünk meg, köztük olyanokat is, amelyek már díjakat nyertek. A vetítéseket magyar nyelvű feliratok kísérik.

A filmhét ma a Kumasi Haifa című dokumentumfilmmel és Az élet művészei című játékfilmmel nyit. Az előbbi ghánai óvónők egy csoportjának erőfeszítéseiről szól, akik Izraelben tanulmányozzák az óvodarendszert, hogy az ott látottak alapján aztán megreformálhassák az otthonimódszertant.

Az élet művészei egy görög származású izraeli férfiról és tőle teljesen elhidegült, egyszerre haszid és rapper fiáról szól, akik egy véletlen hatására újra összejönnek egymással. A főszereplő az egyik legnevesebb izraeli színész, Makram Khoury.

A filmhét legkiemelkedőbb és legmegrázóbb mozija a januárban bemutatott Zöld herceg – A Hamász fia. Ez egy dokumentum-thriller: a Hamasz egyik alapítójának és ciszjordániai vezetőjének, Hasszan Juszef sejknek a fiáról, aki a börtönben a Sin Bet, az izraeli belső elhárítás informátora lett. Azzal a feltétellel szállított értesüléseket, hogy az izraeliek nem likvidálják, hanem letartóztatják a célszemélyeket. A családja kitagadta, ma az Egyesült Államokban él. Lélektani dráma döntésekről, terrorról,  árulásról, barátságról, melynek másik főszereplője az izraeli tartótiszt. Nadav Schirman filmje  elnyerte az Izraeli Filmakadémia és a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál díját, valamint a Sundance filmfesztivál közönségdíját is. Az alkotást pénteken és vasárnap, este fél 7-kor vetítik a Puskin moziban. A Zöld Herceggel, a Hamasz fiával, Moszab Hasszan Juszeffel pedig többször is találkozhatnak a film- és könyvrajongók Budapesten. Hogy mikor és hol, azt a https://www.facebook.com/IsraelinHungary?fref=ts oldalon tudhatják meg.

 

[popup][/popup]