Izraeli felmérés: A járvány jelentősen fokozta a gyermekdepressziót

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A koronavírus világjárvány kitörése óta az izraeli gyerekek és tinédzserek fokozott  szorongással és romló mentális egészséggel küzdenek – áll a Gyermekek Nemzeti Tanácsa frissen közzétett éves jelentésében.

Képünk illusztráció

A Jichak Herzog elnöknek bemutatott jelentés szerint 2019 és 2021 között 19 százalékkal nőtt a pszichiátriai sürgősségi ellátást igénylő gyermekek száma.

ynet beszámolója szerint, melyet a bzsh.hu szemlézett, 2021-ben 39 százalékkal nőtt a súlyos depressziós diagnózisok száma a 12-17 éves tinédzserek között. A szorongásos diagnózisok 33 százalékkal, a stressz és az érzelmi szorongások 20 százalékkal, az étkezési zavarok pedig 56 százalékkal ugrottak meg a 2019-es adatokhoz képest.

A gyermekek és tinédzserek öngyilkossági hajlama is megugrott, mivel 2019 és 2021 között 925-ről 1042-re emelkedett az ebben a korcsoportban regisztrált öngyilkossági kísérletek száma, ami 13 százalékos növekedést jelent. 2021-ben az öngyilkosságot megkísérlő kiskorúak 40 százaléka 14 év alatti volt.

Az iskolapszichológusok 2021-ben 43 százalékos növekedést regisztráltak az öngyilkossági hajlamot kifejező diákok körében.

Vered Windman, a gyermekjogi csoport ügyvezető igazgatója szerint az internet és a közösségi média is komoly szerepet játszott az izraeli fiatalok mentális egészségügyi problémáinak súlyosbításában.
„Az a tény, hogy a közösségi média folyamatosan a testképre fókuszál, miközben folyamatosan az ideális szépség és boldogság hamis valóságát ábrázolja, szintén hatással van, főleg azokra a lányokra, akik úgy gondolják, hogy az életük hiányos ahhoz képest, amit a képernyőn látnak” – mondta.

Windman hozzátette, hogy az a tény, hogy a fiatalok többet szocializálódnak az interneten, mint személyesen találkozó alkalmával, szintén negatív hatással van mentális egészségükre.

A jelentés szerint 2018 és 2021 között 48 százalékkal nőtt a gyermekek online zaklatása miatt indított büntetőeljárások száma. A kiskorúakat bemutató szexuális tartalom megosztásának esetei 138 százalékkal, a szexuális zaklatás esetei pedig 51 százalékkal nőttek.

[popup][/popup]