Izraeli és ex-iráni cselgáncsozó megható baráti gesztusai Budapesten

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld, Sport

Először mérkőzött meg egymással hivatalosan az izraeli Szagi Muki cselgáncs-világbajnok és az egykor Irán színeiben versenyző Szaeid Mollaei a Judo Grand Slamen Budapesten.

Szagi Muki és Szaeid Mollaei budapesti küzdelmük után

Szagi Muki izraeli dzsúdós szombaton vereséget szenvedett az egykor Irán színeiben versenyző Szaeid Mollaeitől, kettejük első összecsapásán. Mollaei 2019-ben emigrált, miután az iráni hatóságok kényszerítették, hogy vereséget szenvedjen a tokiói világbajnokság elődöntőjében, hogy elkerülje a versenyt izraeli ellenfelével.

Moallei Németországban kapott menedékjogot, és tavaly Tel-Avivban is járt egy versenyen.

Mollaei és Muki a 2019-ben történt, nagy nyilvánosságot kapott incidens után barátok lettek, és az elmúlt években támogatták egymást.

Szombaton először mérkőztek meg hivatalosan egymással a 2022-es budapesti Judo Grand Slamen, ahol Mollaei Azerbajdzsánt képviseli – írja az ujkelet.live.

Miután Mollaeit győztesnek nyilvánították, összeölelkeztek.

2022judo on Twitter: “-81 round3MOLLAEI, Saeid🇦🇿vsMUKI, Sagi🇮🇱 pic.twitter.com/POsaWp4VFo / Twitter”

81 round3MOLLAEI, Saeid🇦🇿vsMUKI, Sagi🇮🇱 pic.twitter.com/POsaWp4VFo

„Az első verseny Szaeid Mollaei és Szagi Muki között! Milyen szép barátság van ezek között a judósok között!” – írta a Nemzetközi Judo Szövetség Twitteren.

Mollaei a tokiói olimpián Mongólia színeiben versenyzett, és a 81 kilogrammosok döntője után ezüstérmét Izraelnek ajánlotta.

Az izraeli Sportcsatornának nyilatkozva elmondta, hogy hálás az Izraeltől az évek során kapott támogatásért.

„Köszönöm Izraelnek a pozitív energiát. Ez az érem Izraelnek is szól”- nyilatkozta a csatornának. ,,Remélem, hogy az izraeliek örülnek ennek a győzelemnek.” Majd héberül hozzátette: „Toda” (köszönöm).“

,,Szagi Muki a barátom, több barátom van Izraelből, és senkivel sincs gondom. Ez az érem bizonyítja, hogy a bátorság és a barátság azok, amik győzedelmeskednek.”

Az izraeli és iráni cselgáncsbajnok barátságáról tévésorozatot is fejlesztenek az izraeli Tadmor Entertainment és az amerikai MGM együttműködésében.

Az iráni Saeid Mollaei cselgáncsbajnok és Sagi Muki izraeli világbajnok a párizsi Judo Grand Slam-en 2020 februárjában.

Izrael nemzetközi versenyeken való részvétele rendszeresen ellenséges reakciókat és bojkottot vált ki az arab vagy muszlim szervezetekből vagy sportolókból.

A 2016-os olimpián az egyiptomi Islam El Shehaby cselgáncsozót kifújolták a riói arénában, miután nem volt hajlandó kezet fogni izraeli ellenfelével, Or Szaszonnal.

[popup][/popup]