Izraeli elemző szerint bomlóban az izraeli kormánykoalíció

Írta: Shiri Zsuzsa / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A nemzetállami alaptörvény megszövegezése jelzi, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök már az előre hozott választásokra készül Izraelben – állította a Háárec című napilap hétfői számában Joszi Verter politikai elemző.

benjaminnetanyahu (fotó Reuters forrás cbsnews.com)

(fotó: Reuters, forrás: cbsnews.com)

Úgy vélte, hogy Netanjahu a témáról a kormányban folytatott eszmecseréken kifejezetten kereste a vitát koalíciós partnereivel. Hiszen ha további együttműködésre készült volna a kormány számára mégoly kellemetlen, de maga választotta centrista pártokkal, akkor nem szavaztatott volna meg a kormánnyal egy szélsőségesen antidemokratikus és a koaliciós partnerek számára eleve elfogadhatatlan törvényjavaslatot. Különösen mivel “kéznyújtásnyira” volt egy számukra is vállalható, mérsékelt változat megszövegezése.

Netanjahu számára kiváló lehetőséget jelent koalíciója felrobbantására egy, a jelen állapotok mellett mellesleg teljesen felesleges hazafias nemzeti ügy, a nemzetállami alaptörvény – vélte az elemző.

Jobb casus belli nem adódik számára, sem a keserű szájízzel véget ért Erős Szikla hadművelet, sem az egyre romló jeruzsálemi közbiztonsági helyzet, sem a békefolyamat megrekedése, a térségben terjedő reményvesztettség, különösen nem a belső gazdasági és társadalompolitikai helyzet miatt.

Viszont a kérdés kiváló a jobboldali szavazótábor szavazatainak maximálásához, szembeszállni a szintén ennek a közönségnek játszó Naftali Bennettel és Avigdor Libermannal.

Ugyanakkor a szerző szerint Netanjahu nem sietteti saját kormányzati időszakának befejezését, s már meg is kezdődtek a puhatolódzások az eredetileg szerdára meghirdetett kneszet-szavazás elhalasztásáról, hiszen az könnyen maga alá temetheti a kormányt.

A kommentárok szerint akár szerdán is megtörténhet a kenyértörés a nemzetállami alaptörvény centrum számára vállalhatatlan változatának plénum elé terjesztésével, s – az elutasító szavazás után – a centrista miniszterek menesztésével, a koalíció felbomlásával.

Ez az időzítés annyiban kedvez Netanjahunak, hogy még a jövő évi költségvetés elfogadása előtt megtörténhet az előre hozott választások kiírása, úgy, hogy a jelenleg legtöbb mandátummal bíró Jes Atid (Van Jövő) pártot vezető Jaír Lapid választási ígéreteinek végrehajtásából szinte semmit sem tud felmutatni választóinak, miután a Likud mindeddig blokkolta legfőbb – és minden oldalon sokat vitatott -, nulla adót ígérő lakásvásárlási törvényjavaslatát, amely a fiatal párok egy részének – és persze pártjának – helyzetét javíthatná.

A miniszterelnök az utóbbi napokban puhatolódzó küldötteket irányított “természetes szövetségeseihez”, az askenázi és szefárd vallási pártokhoz, kérve azokat, hogy nyilvánosan és előre kötelezzék magukat arra, hogy a jövendő választások után ismét Netanjahut javasolják új kormány alakítására a köztársasági elnöknek.

Megígérte nekik, hogy cserébe azonnal felrobbantja a jelenlegi koalíciót. A sebeiket nyalogató, a jelenlegi kormányból kihagyott és sértett vallási pártok elutasították a kérést, de a vallási infrastruktúrát és jogokat gyarapító megfelelő díjazás fejében nyilván készek lesznek beszállni egy következő jobboldali kormányba, ahogy ezt már többször megtették.

A választások gyors kiírása a közvélemény-kutatási adatok szerint elsősorban a Jes Atidot veszélyezteti Jaír Lapiddal az élén, aki pénzügyminiszterként egy romló gazdasági helyzetben volt kénytelen megszorító intézkedéseket hozni, miközben pártjának népjóléti javaslatait sorra elgáncsolták jobbról.

Az előre hozott voksolás másik nagy vesztese Cipi Livni és Tnua (Mozgalom) pártja lehet. Livni a békefolyamat előrevitelének ígéretével kampányolt, de nemhogy eredményeket nem tud felmutatni, hanem még egy újabb intifáda veszélye is fenyegeti népszerűségét.

Mindezek ismeretében mikorra várható a koalíciós válság kiszélesedése, a centrista pártok kiválása vagy menesztése, egy számukra elfogadhatatlan, élesen jobboldali törvényjavaslat vagy intézkedés nyomán? Csakis Benjámin Netanjahu kezében a döntés – állítja Verter -, akár már ezen a héten, szerdán szakadhat a kormány.

A vasárnapi asztalcsapkodó és kiabálós kormányülés után egyértelműnek tűnik, hogy hamarosan felbomlik a kabinet. A pontos időzítés Netanjahu kezében van, aki a közvélemény-kutatási adatokat figyelve a Likud és a maga számára legkedvezőbb időpontban fog robbantani, akár már a héten – derül ki az elemzésből.

Címkék:Izrael

[popup][/popup]