Izraeli drúzok öltek meg egy sebesült szíriait kórházba szállítása közben

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraelben élő drúzok hétfőn este megtámadtak egy a határról egy izraeli kórházba szíriai sebesülteket szállító katonai mentőautót, és bántalmazták a két sérültet, az egyik közülük a helyszínen meghalt

erről – értesült a Ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság internetes kiadása.

A Golán-fennsíkon lévő drúz falvak lakói egy nap alatt már másodszor támadtak szíriai sebesülteket szállító mentőautóra. Előbb kövekkel dobálták meg a katonai mentőt és az azt kísérő terepjárót, majd Hurfes drúz falunál megállásra kényszerítették a járműveket és megtámadták a sebesülteket.

Az egyik sebesült meghalt, a másikat életveszélyes állapotban kórházba szállították, ahol lélegeztetőgéppel tartják életben.

A drúz támadók azt gondolták, hogy a mentők az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnya, az an-Nuszra Front harcosait szállítják, de az izraeli hadsereg szerint civil sebesültekkel siettek kórházba.

Az izraeli drúzok attól tartanak, hogy a felkelők győzelme veszélybe sodorja a mindeddig Aszadhoz hű, Szíriában élő drúz kisebbség tagjait. Aggodalmukat az is növeli, hogy 2013-ban tizennégy elszigetelt észak-szíriai drúz falu lakóit az iszlám vallás felvételére kötelezte a térséget uralma alá hajtó Iszlám Állam.

Június elején legkevesebb 20 drúzt öltek meg a török határ mellett az an-Nuszra front katonái, azóta különösen megnőtt az izraeli drúzok aggodalma a határon túl, Szíriában élő rokonaikért, hittársaikért.

A mentő elleni keddi támadás után az izraeli kórházakban megerősítették az ott ápolt több tucat szíriai sebesült védelmét. A drúzok körében a Ynet szerint az utóbbi időben az a hír kelt szárnyra, hogy Izrael nem csak a Szíriában folyó harcok sebesültjeit ápolja, hanem titokban fegyvert és katonai segítséget is nyújt, hogy harcoljanak Bassár el-Aszad és a Hezbollah egyesült erői ellen.

Moti Almóz katonai szóvivő közölte, hogy Izrael nem nyújt semmilyen hadi segítséget a Szíriában harcoló feleknek, de a határra érkező, segítséget kérő sebesülteket humanitárius okból orvosi ellátásban részesítik.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök késő este elítélte a mentőautók elleni támadásokat, s figyelmeztetett rá, hogy Izrael nem engedi meg, hogy polgárai önbíráskodjanak. Muafak Tarif sejk, az izrali drúzok vezetője keddre a drúz kisebbség vezetői számára rendkívüli találkozót hívott össze, amelyen megvitatják az Izraelben és Szíriában kialakult helyzetet.

A főként Szíriában, Libanonban, Izraelben és Jordániában élő egyistenhívő vallási közösség az iszlám síita ágából vált ki a tizenegyedik században. Hitük sok tekintetben eltér az iszlám tanaitól, például kizárja a többnejűséget, és hisznek a lélekvándorlás. A drúzok hagyományosan a lakóhelyük szerinti uralkodó hatalomhoz lojálisak, ezért Izraelben a drúz férfiak hadkötelesek, elfogadják a helyi törvényeket, részt vesznek a helyi közéletben, Szíriában pedig egészen a legutóbbi időkig kiálltak Bassár el-Aszad elnök rezsimje mellett.

[popup][/popup]