Izraeli drón zuhant le Libanonban

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy egy pilóta nélküli kémrepülőgépe lezuhant Libanon déli részén. A katonai közlemény cáfolta ugyanakkor, hogy a drónt lelőtték volna, mint azt a Hezbollah libanoni radikális síita szervezethez közel álló média sugallta.

dron-300x199A közlemény szerint „rutinküldetésről” visszatérő a gép balesetét műszaki probléma okozta.

A közelmúltban ez volt a harmadik izraeli kémdrón, amely gyanús körülmények között külföldön zuhant le. Egy hónappal ezelőtt a bagdadi repülőtér mellett semmisült meg egy pilóta nélküli gép, egy héttel később pedig egy iráni atomlétesítmény közelében.

Ez utóbbi esetében mindazonáltal az izraeli hatóságok tagadták, hogy a zsidó államból származó gépről lett volna szó.

Autóba rejtett pokolgép robbant szombat éjjel Libanonban, a radikális síita Hezbollah szervezet egyik ellenőrzőposztjánál. A merényletben egyes jelentések szerint hárman meghaltak.

Megfigyelők szerint a támadás újabb jele annak, hogy a szíriai belháború átterjed az ország keleti szomszédjára is.

A robbanás a Bekaa-völgyben történt, ahol az elmúlt egy évben tucatnyi merényletet követtek el autóba rejtett robbanóanyaggal.

A szombati merényletet egyelőre senki nem vállalta magára, de a múltban a Hezbollah ellen elsősorban az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő szunnita csoportok intéztek támadásokat.

A Hezbollah egy időszakban segítette Bassár el-Aszad szír elnök kormányhadseregének fellépését a szunnita ellenzéki fegyveresek ellen.

Címkék:Izrael

[popup][/popup]