Izraeli delegáció érkezik Kijevbe – a nagykövetség újranyitását tervezik

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Izrael ukrajnai nagykövete, Michael Brodsky vezetésével izraeli delegáció érkezik a héten Kijevbe, és magas rangú ukrán tisztviselőkkel fog tárgyalni, idézett a Walla hírportál vezető külügyminisztériumi tisztviselőket.

Kijevi utcakép békeidőben

Ez lesz az első alkalom, hogy izraeli tisztviselők utaznak Kijevbe az izraeli nagykövetség február végi evakuálása óta, melyre az orosz invázió miatt került sor – írja az ujkelet.live.

Az ukrajnai orosz invázió előtti napokban az izraeli nagykövetséget Kijevből a nyugati ukrajnai Lviv városába helyezték át, közel a lengyel határhoz. Az invázió után a nagykövetség munkatársait evakuáltak Ukrajnából, az elmúlt hónapokban pedig Lengyelországból dolgoztak.

Az elmúlt hetekben belső megbeszélések zajlottak a külügyminisztériumban Izrael kijevi nagykövetségének újranyitásáról. A külügyminisztérium diplomáciai szakemberei és Michael Brodsky nagykövet támogatták a nagykövetség újranyitását.

Másrészt a külügyminisztérium biztonsági tisztviselői egy sor fenntartással éltek a nagykövetség újranyitásával kapcsolatban, azt állítva, hogy Kijevben továbbra is instabil a biztonsági helyzet, és azt kérték, várjanak a lépéssel, nyilatkozták vezető külügyminisztériumi tisztviselők a Wallának.

Jáir Lapid külügyminiszter és Alon Ushpiz, a minisztérium főigazgatója a múlt héten úgy döntött, hogy delegációt küldenek Kijevbe, hogy látogassanak el a nagykövetség irodáiba, és nézzék meg, nem sérültek-e meg és benyomást szerezzenek a fővárosban uralkodó biztonsági helyzetről.

Az elmúlt két hétben már számos európai ország újranyitotta kijevi nagykövetségét. Az Egyesült Államok visszaküldte diplomatáit Ukrajnába, de ők a Lvivben lévő ideiglenes létesítményből működnek, és csak néhány naponta utaznak találkozókra Kijevbe.

[popup][/popup]