Izraeli cég tabletta formájú COVID-19 védőoltást fejleszt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az újfajta oltást otthon is beadhatjuk magunknak.

Oravax video March 2021

Oravax Medical is developing an oral COVID-19 vaccine

Mint arról már korábban beszámoltunk, a z izraeli-amerikai Oramed Pharmaceuticals Inc. gyógyszergyártó cég bejelentette, hogy előkészületben van egy olyan készítmény klinikai tesztjének első fázisa, amiből a világ első orális vakcinája lehet.

A cég kísérletei a Hadassah-University Medical Center által fejlesztett technológián alapulnak. Az indiai Premas Biotech-kel karöltve az orális vakcina előállítása céljából hozták létre az Oravax Medical Inc. céget.

Az Oramed eljárása olyan protein-alapú terápiák orális változatának kísérletezésével foglalkozik, amelyeket csak injekcióval használnak. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet megbízásából végzett, az első és második típusú diabétesz elleni orális inzulin kapszulájuk tesztelése eljutott a III. klinikai fázisba. A Premas koronavírus elleni vakcinát fejleszt március óta.

Nadav Kidron, az Oramed vezérigazgatója nyilatkozta The Jerusalem Postnak, hogy a két cég az év elején vette föl a kapcsolatot, és arra jutottak, hogy együttműködésük forradalmasíthatná a piacot. „Az újfajta oltóanyag bevezetése az átoltottság növelését segítené; egy orális vakcina értékes lehet” – mondta.

Az új Oravax vakcina jelölt az új koronavírus három protein összetevőjét támadja meg, míg a Moderna és Pfizer vakcinák csak egyet. Ellenállóbb a COVID-19 változataival szemben. Élesztő alapú vakcina, előállítása gyorsabb és olcsóbb a már forgalomban lévőknél. Nagy valószínűséggel kevesebb a mellékhatása. Hűtőszekrényben szállítható és szobahőmérsékleten tárolható. Nem utolsó sorban használatához nincs szükség olyan szakmai felkészültségre, mint amit a most forgalomban lévő injekciók megkövetelnek.

Az Oravax szerint a klinikai tesztelés 2021 második negyedévében kezdődhet több országban: az USÁ-ban, Izraelben, Európában és Mexikóban. A humán kísérletek első fázisának eredményei három hónapon belül válhatnak ismertté.

Jpost.com – Bassa László

Címkék:Covid 19 oltás, tabletta

[popup][/popup]