Izraeli bankok befagyasztják a szélsőséges telepesek számláit – a pénzügyminiszter tiltakozik

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli bankok befagyasztják az Egyesült Államok szankciós listájára felvett szélsőséges telepesek számláit, Becalel Szmotrics pénzügyminiszter, radikális jobboldali politikus viszont tiltakozik emiatt – jelentette hétfőn a The Marker című izraeli gazdasági újság hírportálja.

Telepesek Ofrában

Az izraeli állami tulajdonban lévő Postabank hétfő reggel zárolta a pénteken közzé tett amerikai szankciós listán szereplő David Hay Haszdai számláját. “A Postabank köteles tiszteletben tartani és betartani a nemzetközi jogi szankciókat és utasításokat a nemzetközi pénzügyi rendszer szabályai szerint”- közölte a pénzintézet.

Vasárnap a Leumi bank döntött úgy, hogy befagyasztja a szintén szankciós listára felkerült Janon Levynek, egy Hebron-hegyi telepesnek a nála vezetett számláját. Levyt azért vettek fel az amerikai retorziós névsorba, mert részt vett egy palesztinok elleni támadásban. Ő volt az első telepes, aki ellen gazdasági intézkedést hoztak Izraelben az amerikai döntés következményeként. A zárolás miatt a bankot hevesen támadni kezdték a jobboldali szervezetek.

A Hapoalim bank még nem vette zár alá két olyan telepes – Salom Zicherman és Einan Tandzsil – nála vezetett számláját, akik szintén szerepelnek a szankciós listán, de ez várható.

Az izraeli jegybank közleményében védelmébe vette a zárolást végrehajtó kereskedelmi bankokat a támadásokkal szemben. “A bankoknak nemzetközi működésükre tekintettel kötelességük figyelembe venni a nemzetközi szankciós listákat” – hangsúlyozta a Bank of Israel.

“A szankciós rendszerek megkerülése jelentős kockázatoknak tenné ki a bankokat, veszélyeztetné normakövetésüket, pénzmosási, terrorizmusfinanszírozási és jogi kockázatot jelentene, s veszélybe sodorná jó hírnevüket”- tette hozzá.

“A gazdaság egészének állandó tevékenységéhez, az izraeli bankok megfelelő gazdálkodásához és napi tevékenységéhez, valamint az izraeli gazdaság megfelelő működéséhez szükség van a kapcsolat fenntartására a világgazdasággal”- szögezte le a jegybank.

“Az amerikai lépés komoly támadás Izrael szuverenitása ellen” – jelentette ki Becalel Szmotrics pénzügyminiszter pártjának, a Vallásos Cionistáknak a hétfői frakcióülésén.

“Az állam nem tűrheti ezt, és nem állhat mellé. Az izraeli bankok nem hozhatnak intézkedéseket izraeli állampolgárok ellen amerikai követelésre. A bankoknak elsősorban izraeli ügyfeleikhez kell hűségesnek lenniük” – tette hozzá a pénzügyminiszter, aki a telepeseket képviselő, radikálisan jobboldali párt elnöke is, és bejelentette, hogy fel fogja szólítani Benjámin Netajahu miniszterelnököt a kérdés rendezésére. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]