Izraeli baleset: “baráti tűz” végzett két kommandóssal

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Izraelben egy gyakorlótéren lelőttek két kommandóst, mert behatoló idegennek nézték őket – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtökön.

Izraeli katonálk (Képünk illusztráció)

Az Egóz (Dió) nevű különleges kommandó a Ciszjordánia / a nyugati part keleti részén, Abu Musza arab emlékhely közelében található laktanyánál gyakorlatozott, amikor szerda éjjel az alakulat két katonája gyanús alakokra figyelt fel.

Megpróbálták elfogni őket, majd figyelmeztető lövéseket adtak le a levegőbe. Ezeket egy másik katona felé irányzott lövéseknek vélte, és tüzelni kezdett a terroristának gondolt személyekre.

A sebesülteket helikopterrel szállították a jeruzsálemi Hadassza kórházba, de nem tudták megmenteni az életüket.

Naftali Bennett miniszterelnök, Beni Ganz védelmi miniszter és a kormány számos tagja sajnálatát és részvétét fejezte ki a katonai baleset miatt. Megígérték, hogy nyomozást indítanak, és levonják az eset tanulságait, hogy máskor ne fordulhasson elő ilyen félreértés.

A Jeruzsálem és a Holt-tenger közötti út felénél, a Júdeai sivatagban található Nabi Musza kiképzőtáborban a gyalogság és a páncélosok rendszeresen tartanak lőgyakorlatokat.

Az 1967-ben Jordániától elfoglalt térségben palesztinok és beduinok élnek, és májusban, a Falak őrzője hadművelet idején egy támadó megpróbálta elragadni egy buszmegállóban várakozó katonától a fegyverét.

A Háárec című újság honlapja emlékeztetett, hogy a közelmúltban sok fegyverlopás történt a laktanyában, és ezért novemberben engedélyezték a katonáknak a lövések leadását a fegyverlopással gyanúsított személyek feltartóztatására a gyakorlótéren is, míg korábban ezt csak a laktanyákban és a más zárt katonai területeken tehették meg. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]