Izraeli arany és bronz Abu Dhabiban, izraeli zászló és himnusz nélkül

Írta: Avi/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Abu Dhabiban zajló nagyszabású dzsúdó-torna szervezőit nem hatotta meg a Nemzetközi Judo Szövetség levele, mely egyenlő bánásmódot követelt minden delegáció számára. Az izraeli versenyzők így a Nemzetközi Judo Szövetség képviseletében jelentek meg a versenyen, azzal a tudattal, ha bármelyikük dobogóra kerül, esetleg aranyérmet nyer, nem játszák le számára az izraeli himnuszt és nem húzzák fel az izraeli zászlót. Mindezek ellenére a nyitónapon bezsebeltek egy aranyérmet és egy bronzérmet.

 

 

Az első érmet, Gili Cohen szerezte Izraelnek, aki a nők -52 kg csoportjában harmadik helyezést ért el.

Nem sokkal később pedig megvalósult a szervezők rémálma: Tal Flicker izraeli versenyző (-66 kg súlycsoport) aranyérmet nyert. Bár a rendezők beváltották ígéretüket, és a Nemzetközi Judo Szövetség himnuszát játszatták le, miközben felhúzták a győztesek zászlóit, azt már nem tudták megakadályozni, hogy Tal az izraeli himnuszt mormolja a ceremónia alatt.

Hétfőn, még az utazás előtt Flicker azt írta Facebookon, hogy zászló nélkül is “tudja mindenki, hogy honnan jövünk és melyik országot képviseljük.”

Az alábbi videoklipen Tal Flicker látható, amint a dobogó tetején magában énekli az izraeli himnuszt.

Nagy felháborodást váltott ki Izraelben múlt héten, amikor a szervezők közölték, hogy az izraeli sportolók, amennyiben részt akarnak venni a versenyen, nem hordhatnak semmilyen nemzeti emblémát.

A csapat úgy döntött, minden áron részt vesz a versenyen, nem folynak bele a politikába.

“Célunk a 2020-as tokiói olimpia, és a versenyek e cél elérésének eszközei,” – mondta az Izraeli Judo Szövetség szóvivője. “A lényeg, hogy részt vegyünk a versenyen és nyerjünk, pláne egy olyan országban, amely nem akar hallani az izraeli sportolókról”.

 

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]