Izraeli akció szíriai rakétabázis ellen: Irán „megsemmisítő csapással” fenyeget

Írta: atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Egyre növekszik a félelem egy közel-keleti háborúval kapcsolatban a Szíriában végrehajtott hétfői légi-csapást követően- írja a CNN.

israel_airstrike
Az ellenzéki Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja kórházi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a szíriai rakétaarzenál elleni izraeli csapásban 42 szíriai katona vesztette életét, míg 100 embert eltűntként tartanak nyilván.

A szíriai kormány közben arra figyelmeztetett, hogy a légitámadás „szélesre tárta az ajtót” a válaszcsapások lehetőségei előtt. A Szíriával szövetséges Irán „megsemmisítő válaszcsapással” fenyegette meg Izraelt, míg Oroszország aggodalmát fejezte ki a beavatkozás miatt.

Ahogy beszámoltunk róla, a Maariv szerint kevesebb mint egy hete érkeztek Szíriába a hét végén kilőtt rakéták, és a fegyverszállítmányról érkezett titkosszolgálati információk vezettek a légierő bevetéséhez. A napilap szerint a megtámadott helyeken a szíriai légvédelem különleges, 14-es kommandójának a katonái tartózkodtak, valamint a 104-es és 105-ös egység, amelyek az izraeli 10-es tévécsatorna híradója szerint elitegységek, és így valószínűleg közülük kerültek ki a halálos áldozatok.

Vasárnap hajnalban az 1973-as jom-kipuri háború óta a legnagyobb légicsapást hajtotta végre Szíria földjén az izraeli légierő. Izraelben a katonai cenzúra miatt a külföldi hírügynökségek jelentéseire hivatkoznak, amelyek szerint három helyszínt támadtak, egyebek közt a szíriai rakétaprogram egyik nagyon fontos helyszínét, Dzsamraját lőtték rakétákkal négy hónap után másodszor. Ezen a helyen a libanoni síita Hezbollahnak szánt, iráni gyártmányú Fateh-110 típusú rakétákat tároltak.

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:iráni fenyegetés, Izraeli légicsapás

[popup][/popup]