Izraelben tárgyal a jövő héten Szijjártó Péter

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

“Az izraeli kormány koalíciós megállapodásának megfelelően új izraeli külügyminiszter kolléga lépett hivatalba év elején. Yisrael Katzcal azonban nem vagyunk ismeretlenek egymásnak, négy éve egyszer már találkoztunk, amikor ő a közlekedési kérdésekkel foglalkozott” – írja Szijjártó Péter külügyminiszter mai facebook posztjában.

A külügyminiszter a továbbiakban így fogalmaz:

“Ma telefonon gratuláltam neki hivatala elfoglalásához, egyúttal áttekintettük a közel-keleti helyzetet.

Elmondtam új kollégámnak, hogy Magyarország elítéli az Izrael ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon indított jogi támadást: egy terrortámadást elszenvedő országot vádolni népirtással nyilvánvalóan nonszensz. Magyarország álláspontja változatlan: kiállunk Izrael önvédelemhez fűződő joga mellett.

Izraelt egy súlyos terrortámadás érte, rengeteg ártatlan ember halt meg a Hamász támadása nyomán. Hisszük, hogy az egész világ érdeke, hogy a most folyó terrorellenes akciók sikerrel záruljanak annak érdekében, hogy soha többé, sehol a világon ne fordulhasson elő ilyen brutális terrortámadás.

Természetesen beszéltünk a túszul ejtett ártatlan emberekről is, egyetértettünk, hogy a Hamásznak minden túszt minél előbb szabadon kell engednie. Mindent megteszünk közösen azért, hogy a még fogságban lévő izraeli-magyar kettős állampolgár is a lehető leghamarabb visszanyerhesse szabadságát.

Megállapodtunk, hogy konzultációnkat jövő héten Jeruzsálemben személyes találkozó keretében folytatjuk” – zárul Szijjártó Péter külügyminiszter posztja.

[popup][/popup]