Izraelben pénteken enyhítettek a koronavírus miatti korlátozásokon

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Izraelben pénteken enyhítettek a szigorú pészahi korlátozó rendelkezéseken, reggeltől ismét lehetett közlekedni a települések között, és dolgozhatnak a létfontosságú munkahelyeken a korábban engedélyezett korlátozott módon, az emberek közötti legalább kétméteres fizikai távolság biztosításával.

Bné Brak, Izrael, koronavírusos beteget szállítanak

A különösen fertőzött ultraortodox Bné Brak város egy hete tartó zárlatát meghosszabbították újabb öt nappal, de péntektől könnyítéseket vezettek be: a másfelé dolgozók elhagyhatják a várost, de más célból továbbra sem távozhatnak az ott élők  településükről.

Vasárnap koronavírus-tesztet végeznek ezerötszáz, véletlenül kiválasztott bné braki lakoson, hogy ezzel megállapítsák a város tényleges fertőzöttségét.

Péntekre 10 095-re emelkedett az ismert fertőzöttek száma Izraelben, és eddig kilencvenketten haltak bele a betegség szövődményeibe, köztük egy beér-seva-i idősotthon tíz lakója. Jelenleg százhuszonöt embert ápolnak lélegeztetőgépeken.

Jeruzsálemben közben a keresztény húsvét ünnepére is készülnek. Idén csak néhány ferences szerzetes járja végig a fizikai távolságtartás szabályait betartva a keresztutat, Jézus hagyományos útját a kereszthez.

A Szent Sír Székesegyházat március 25-én bezárták, de a misék időtartamára megnyitják a súlyos fakapukat. Mindössze hat papi méltóság fogja megtartani a nagypénteki szertartásokat a járványügyi előírások követésével, azonban mindent élő közvetítésben figyelhetnek a hívők az interneten szerte a világban.

A Szent Sír templomát utoljára 1349-ben zárták be hosszabb időre a nyilvánosság elől, amikor Jeruzsálemben is lábra kapott a pestis. (MTI felhasználásával)

[popup][/popup]