Izraelben lelepleztek egy merényletre készülő palesztin csoportot

Írta: MTI, Shiri Zsuzsa - Rovat: Hírek - lapszemle, Izrael, Külföld

Az izraeli Sin Bét belbiztonsági szolgálat felszámolt egy merényletekre készülő palesztin csoportot – értesült csütörtökön a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet.

A négy palesztinból álló csoport nagyszabású robbantásos merényletet tervezett egy rendezvényeknek otthont adó teremben Beér-Seva térségében, valamint egy izraeli katona elrablására készült, hogy szabadon bocsájtásáról, illetve holttestének átadásáról később tárgyalásokat folytasson az izraeli hatóságokkal.

beer_sheva01

Beer Seva

A csoporthoz három, a Gázai övezetből származó, de Izraelben élő palesztin, valamint egy, az övezetben, Hán-Junisz városban lakó férfi tartozott. Az Izraelben élő három gázai közül ketten illegálisan tartózkodtak az országban, egyikük, egy ötvenöt éves férfi pedig családegyesítéssel legálisan dolgozott az akcióra kiszemelt bálteremben.

A Sin Bét és a rendőrség már szeptember 21-én letartóztatta a csoport egyik tagját, Mahmúd Joszuf Abu Taha Husszeint, amikor kereskedelmi célból Izraelbe próbált utazni az erezi átkelőnél. Kihallgatásakor derült ki, hogy egy, a Gázai övezetben működő radikális iszlamista szervezethez, az Iszlám Dzsihádhoz tartozó terrorcsoportot alakított, amelynek három, Izraelben tartózkodó gázai palesztin a tagja.

Azt tervezték, hogy pokolgépet dobnak a táncolók közé a rendezvényekre szolgáló teremben, de az akcióhoz még nem sikerült megszerezniük a szükséges felszerelést.

Másik tervükhöz, egy katona elrablásához kinéztek egy lakást, és már pénzt is kaptak kibérléséhez megbízóiktól. A gázai határon elfogott Mahmúd Joszuf Abu Taha Husszein kihallgatásán azt vallotta, hogy Vael Sufian Abu-Taha, az Iszlám Dzsihád egyik vezetője bízta meg a terrorcsoport létrehozásával.

[popup][/popup]