Izraelben július óta először csökkent száz alá a súlyos Covid-betegek száma

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Július, azaz  a koronavírus-járvány negyedik hullámának helyi megjelenése óta először csökkent száz alá a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség súlyos eseteinek száma Izraelben – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtökön.

Mahane Yehuda piac Jeruzsálemben idén tavasszal, Fotó: Olivier Fitoussi/Flash90

A járvány negyedik hullámának csúcsán ez a szám 760 volt, de a harmadik, emlékeztető oltás tömeges felvételének köszönhetően a járvány visszaszorult, és szerdán csak 96 súlyos beteget ápoltak az izraeli kórházakban. A betegek közül 54-en szorultak lélegeztetőgép segítségére. A súlyos állapotban lévők mintegy 80 százaléka teljes mértékben oltatlan a koronavírus ellen.

A járvány megjelenése óta a 9,4 millió lakosú országban 1 348 486 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Jelenleg Izraelben 5971 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, és 134-en vannak közülük kórházban.

Szerdán 651 új vírushordozót azonosítottak több, mint százezer teszt elvégzésével. A pozitív esetek aránya a tesztelésnél 0,69 százalékos volt, noha a negyedik hullám csúcsán, szeptember elején, ez az arány még a 8 százalékot is meghaladta. A szerdai viszonylag magas fertőzés-számot a ynet azzal is magyarázza, hogy tömegesen tesztelték a hanukai szünet után az iskolákba visszatérő gyermekeket.

A járvány terjedését jelző R fertőzési együttható jelenleg 1,09, s ez azt jelenti, hogy száz fertőzött 109 embernek adja tovább a vírust. Ez a szám november 21 óta ismét 1, illetve annál kissé magasabb, de előtte, szeptember eleje óta folyamatosan 1 alatt volt.

Izraelben tavaly december vége óta 6 389 878 öt évesnél idősebb személyt – az ország lakosságának 68.71 százalékát – oltották már be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával.

November 23-án megkezdték az 5 és 11 év közötti gyermekek oltását is, és augusztusban a védettség növelésére, a vírus delta változata terjedésének megfékezésére újabb, harmadik oltási kampányt indítottak azok számára, akik legalább öt hónappal korábban megkapták már a második oltást. A kampány nyomán eddig 4 112 353-an vették fel a harmadik adag vakcinát.

A SARS-CoV-2-koronavírus okozta betegségben (Covid-19) tavaly február óta 8210-en, az utóbbi 7 napban 7-en haltak meg Izraelben. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]