Izraelben gázálarcokkal látják el a lakosságot

Írta: mti - Rovat: Hírek - lapszemle

A vegyi hadviselésre utaló szíriai jelek miatt Benjámin Netanjahu miniszterelnök elrendelte a teljes lakosság gázálarcokkal való ellátását – közölte az egyik izraeli tévécsatorna esti híradója csütörtökön.

gazmaszk

    Az izraeliek negyvenkét százalékának nincs gázálarca, és a tévé szerint egyelőre az ipar nincs felkészülve a szükséges eszközök legyártására. Az összes izraeli felszerelése várhatóan mintegy egymilliárd háromszázmillió sékelbe (kb. hetvenötmilliárd forintba) kerül, és a rendszer szinten tartását is évi háromszázmillió sékelre becsülik.

    A szakértők szerint erre nem terveztek költségvetési forrásokat, és újabb adókból, például a társadalombiztosítási illeték felemeléséből fizetnék, vagy költségtérítés ellenében osztanák ki az új gázálarcokat.

    “Izrael sebezhetőbb, mint valaha” – mondta Netanjahu csütörtökön, az eheti háromnapos katasztrófavédelmi gyakorlat után, amely a hagyományos és vegyi rakétatámadások elleni készenlétet vizsgálta.

    “A civil lakóhelyeket célzó rakéták korszakában járunk” – mondta Netanjahu, aki szerint fel kell készülni a hadviselés új korszakára, mind a védelemben, mind a támadásban.

[popup][/popup]