Izraelben felemelték a tartalékos katonai szolgálatra kötelezettek korhatárát

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli parlament szerda este ideiglenesen, június végéig tartó hatállyal, egy évvel megemelte a tartalékos katonai szolgálatra kötelezettek korhatárát a palesztin gázai övezeti hadműveletekben részt vevő csapatok “egyben tartásának” érdekében.

Izraeli katonák Gázában – képünk illusztráció

Az izraeli parlament, a kneszet a helyi média ismertetése szerint második és harmadik olvasatban is elfogadta a tartalékos katonai szolgálatban kötelezően érintettek életkorának ideiglenes, június 30-ig szóló, egyéves megemelését.

Az eddigi negyvenről negyvenegy évre, a tiszteknél negyvenötről negyvenhatra módosították a férfiak időszakos és háborús behívásának lehetőségét, a különleges tudást és tapasztalatot igénylő erőknél pedig ötven évre emelték a korhatárt. A Hamász palesztin szélsőséges szervezet elleni hadműveletek idejére meghozott változtatás célja, hogy együtt tarthassák a harcokban szolgáló tartalékos erőket.

Palesztin jelentések szerint a Gázai övezet közepén fekvő menekülttáborok elleni friss légicsapásokban legkevesebb huszonöt ember vesztette életét, többségükben gyerekek és nők, és “többtucatnyian eltűntek”.

Az izraeli hadsereg szóvivője közölte, hogy az övezet északi részén, Zejtun negyedben harcokat folytattak az izraeli katonákra lövő két, iszlamista osztaggal, és a légierő segítségével felszámolták azokat. A katonák alagutak lejáratait kutatták fel és semmisítették meg.

A hadsereg palesztin közigazgatásért felelős koordinátora bejelentette, hogy szerdán 221 segélyszállító kamion lépett be Gázába, és az övezetbe bejutó humanitárius segély mennyiségét nem korlátozták. A segélyszervezetek alkalmazottai szerint a fegyveres konfliktus október 7-i kezdete előtt naponta mintegy ötszáz teherautónyi áru jutott be az övezetbe.

A hatósági közlések szerint az izraeli rendőrség és a Sin Bét belbiztonsági szolgálat meghiúsított Ciszjordániában egy terrormerényletet, amelyet egy 17 éves, izraeli tartózkodási engedéllyel rendelkező palesztin tervezett 29 éves unokatestvérével.

A ciszjordániai menekülttáborokban élő két fiatal a háború kezdete előtt kapcsolatba lépett a Gázai övezetet kormányzó Hamásszal, hogy segítséget kapjanak pokolgépek előállításához izraeliek elleni támadásokhoz.

A nyomozás szerint gázai tisztviselőkkel is tárgyaltak a merényletekhez szükséges fegyverek és pénzügyi segítség érdekében. A jeruzsálemi körzeti ügyészség a vádemelés előkészítéseként ügyészségi nyilatkozatot nyújtott be ellenük.

A libanoni síita Hezbollah milícia magára vállalta azt a támadást, amelyet csütörtök reggel Izrael északi határvidéke ellen intéztek tíz lövedékkel. Az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette, hogy az izraeli légierő vadászgépei a Hezbollah katonai létesítményeit támadták Dél-Libanonban, és tüzérségi tűzzel is lőttek célpontokat.

Joáv Galant védelmi miniszter szerda éjjel telefonon tárgyalt amerikai kollégájával, Lloyd Austinnal, elsősorban a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segélyszállítmányokról, főként arról, hogy azokat esetleg légi úton juttatják el a gázaiakhoz.

Közleménye szerint Galant megismételte a védelmi tárca eltökéltségét, amely szerint addig folytatják a harcot, amíg megszűnik a gázai fenyegetés, megsemmisítik a Hamász erőit, vezetését, és visszatérnek az Izraelből elhurcolt túszok.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök jeruzsálemi hivatalában találkozott szerda este Sigrid Kaaggal, Hollandia volt miniszterelnök-helyettesével, a Gázai övezet humanitárius segélyeinek ENSZ-koordinátorával. A miniszterelnöki hivatal jelentése szerint találkozójuk hasznos volt, megbeszélték a régió jelentette kihívásokat és azok lehetséges megoldásait. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]