Izraelben elfogadták az idei és a 2024-es költségvetést

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli parlament, a kneszet egész éjjel tartó vita és szavazás után elfogadta a 2023-as és a 2024-es költségvetést – jelentette a helyi média szerdán.

A Kneszet egy korábbi ülése

Egész éjjel ülésezett a százhúsz tagú kneszet, amely először éjjel kettőkor a 2023-as költségvetést szavazta meg a jobboldali-vallásos kormánykoalíció 64 képviselőjének támogatásával 56 ellenzéki honatya voksával szemben, majd a következő év irányszámait is elfogadta.

Idén 484 milliárd, jövőre pedig 514 milliárd sékel (több mint 45 ezer milliárd forint és közel 49 ezer milliárd forint) elköltéséről rendelkeztek a törvényhozók.

A legnagyobb vitát a tizennégy milliárd sékeles (több mint ezerháromszáz milliárd forintos) “koalíciós alap” okozta, melyet a kormányzó Likud párt koalíciós partnerei, a szélsőségesen jobboldali nacionalista pártok és az ultraortodox vallásos pártok kaptak saját céljaikra.

A harmincöt órás vita után jóváhagyták a vitatott “ingatlanadó-alapot” is, amely a településeken beszedett, és eddig azok saját céljaira, a helyi oktatásra, köztisztaságra, belső ügyekre szánt helyi adó egy részét a gazdagabb települések felől átirányítja a szegényebbek, elsősorban az ultraortodox falvak és városok számára.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a szavazás előtt bejelentette, hogy koalíciója négy évig fogja kormányozni Izraelt. Legközelebb másfél év múlva lesz költségvetési vita, és ez az időszak kormányzati biztonságot jelez számára.

Több hónapos, a koalíciós pártok közötti vita előzte meg a voksolást. Előzőleg három koalíciós párt politikusai ígérték, hogy megvonják a költségvetés támogatását, hacsak nem kapnak további pénzeket. Hétfőn sikerült megegyezni pénzügyi követeléseikről, így a kormányfő napokkal a május 29-i határidő előtt megszerezte a költségvetés elfogadásához szükséges többséget.

“Amíg aludtak, elfogadták az ország történetének legrosszabb és legpusztítóbb költségvetését. Nincs benne jó hír, nincs drágaság elleni harc, csak végtelen zsarolás van” – írta reggel a frissen elfogadott büdzséről Twitter-üzenetében a parlamenti ellenzéket és az ellenzéki, centrista Van jövő pártot vezető Jaír Lapid.

A kneszetben zajló vita idején liberális izraeliek ezrei tüntettek Jeruzsálemben a törvényhozás épületénél az általuk “a fosztogatás éjszakájának” nevezett szavazássorozat ellen. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]