Izraelben az antiszemitizmus vereségeként értékelték Konzervatív Párt győzelmét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

  Izraelben az antiszemitizmus fölötti győzelemként értékelték a kormányzó Konzervatív Párt győzelmét, és nyíltan örömmel fogadták a legfőbb ellenzéki erő, a Munkáspárt antiszemitizmussal vádolt vezetőjének, Jeremy Corbynnak a bukását.

Boris Johnson és Benjamin Netanjahu 2019 szeptemberében Londonban (fotó: WIKTOR SZYMANOWICZ/REX)

Az Európai Tanács brüsszeli csúcstalálkozójának pénteki ülésére érkezve a tanács elnöke közölte: az egységes piac integritása érdekében elengedhetetlen a szoros együttműködés az Egyesült Királysággal. Charles Michel ugyanakkor hozzátette: elvárják, hogy a londoni parlament a lehető leghamarabb szavazzon a kilépési megállapodásról.

A német kancellár a szóvivője útján Twitter-üzenetben gratulált Boris Johnson brit kormányfőnek az általa vezetett Konzervatív Párt fölényes választási győzelméhez. Angela Merkel azt írta: “Várom, hogy folytassuk a szoros baráti együttműködést országaink közt”.

Emmanuel Macron szintén gratulált a brit kormányfőnek, és reményét fejezte ki, hogy a londoni parlament mielőbb elfogadja a kilépési megállapodást. A francia elnök szerint eljött az igazság ideje.

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök nagyon fontosnak nevezte, hogy a brit miniszterelnök a lehető leggyorsabban léptesse ki országát az unióból. “Az a kifogás, hogy nincs egyértelmű Brexit-párti többség a parlamentben, többé már nem érvényes. Még az EU-pártiak is szeretnének ebben a kérdésben dűlőre jutni” – fogalmazott.

Andrej Babis cseh miniszterelnök azt mondta a sajtónak, hogy Boris Johnson győzelme nem jó hír Európának, de óriási siker a “karizmatikus” brit kormányfőnek.

Leo Varadkar ír miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy a kilépési szerződés törvénybe iktatása során garantálni kell az Írország és az Egyesült Királyság között szabad utazást lehetővé tévő (Common Travel Area) térség fennmaradását.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Michel Barnier vezetheti a Brexit után is az Egyesült Királysággal folytatott kereskedelmi tárgyalásokat. “Ez a folytonosság elengedhetetlen a kielégítő eredmények elérése érdekében” – mondta Conte.

A belga kormányfő újságíróknak azt mondta: 2020. január 31. a kilépési megállapodásról szóló egyezség megkötésének határideje, aztán majd “meglátjuk, mit hoz a jövő”. Sophie Wilmés közölte: a jó kereskedelmi kapcsolat fenntartásához fontos, hogy Michel Barnier-nek egyértelmű felhatalmazást adjanak a tárgyalásokat vezetésére.

A Kreml kételkedik az orosz-brit kapcsolatok javulásában – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője Boris Johnson vezette toryk nagy arányú győzelmére reagálva. Dmitrij Peszkov azt mondta, mindig reménykednek abban – bármelyik országról is legyen szó -, hogy a választásokat megnyerő politikai erők megpróbálnak jó kapcsolatokat kiépíteni Oroszországgal. “Nem tudom azonban, hogy mennyire megfelelőek az ilyen elvárások a (brit) konzervatívok esetében” – tette hozzá. A brit-orosz viszonyt a Szkripal-ügyön kívül tartós nézeteltérések is terhelik – emlékeztettek szakértők.

Izraelben az antiszemitizmus fölötti győzelemként értékelték a kormányzó Konzervatív Párt győzelmét, és nyíltan örömmel fogadták a legfőbb ellenzéki erő, a Munkáspárt antiszemitizmussal vádolt vezetőjének, Jeremy Corbynnak a bukását. Corbynt Izraelben a zsidó állam heves bírálójának, antiszemitának és a palesztinok elfogult támogatójának tekintik.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök Twitter-bejegyzésében a brit nép nagyszerű napjának nevezte a péntekit. Izrael Katz külügyminiszter pedig úgy vélekedett, hogy Boris Johnson kormányfő nemcsak politikai győzelmet aratott, hanem az értékek is győztek, és mindez példaként szolgálhat a gyűlölet elleni küzdelemben is. Gilad Arden belbiztonsági miniszter szerint Corbyn veresége egyben kudarc az antiszemitizmus minden formája számára, beleértve az Izrael elleni bojkott-mozgalmat is. Mellettük Beni Ganz, az ellenzéki centrista Kék-fehér párt elnöke is gratulált a Konzervatív Párt élén álló Johnsonnak.

MTI

[popup][/popup]