Izraelben az államelnökkel is találkozik a Mazsihisz elnöke

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) nemrégiben megválasztott elnöke, Dr. Grósz Andor az első hivatalos külföldi látogatását Izraelben tölti. Az utazás elsődleges apropója a modern Izrael fennállásának 75. évfordulója, amelynek megünneplésén az elnök a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) által szervezett delegáció tagjaként vesz részt. A program csúcspontja az Izrael elnökével, Jichák Herzoggal való találkozás lesz.

Dr. Grósz Andor

A Mazsihisz újonnan megválasztott elnökének, Dr. Grósz Andornak az első hivatalos külföldi útja Izraelbe vezetett, ahol magas rangú megbeszéléséken vesz részt. Az elnök tegnap érkezett meg a Szentföldre, ahol több napos látogatást tesz és magas rangú politikai, társadalmi vezetőkkel találkozik.

Amint azt Ligeti András, a Zsidó Világkongresszus (World Jewisch Congress – WJC) európai ügyekért felelős vezetője elmondta: az utazás elsődleges apropóját az Izrael állam kikiáltásának 75. évfordulója alkalmából tartott ünnepségsorozat adja, ennek kapcsán a Mazsihisz elnöke csatlakozott a Zsidó Világkongresszus által szervezett delegációhoz. A több mint 150 főből álló WJC-delegáció – amely közösségi vezetőkből és ifjúsági képviselőkből áll – a hét során különböző kulturális, diplomáciai és szakpolitikai beszélgetéseken vesz részt.

Ligeti András

A program egyik csúcspontja az Izrael Állam elnökével, Jichák Herzoggal való találkozás lesz. Ugyanakkor a Mazsihisz elnöke kétoldalú találkozókon vesz részt a Zsidó Világkongresszus vezetőivel, valamint más nemzetközi és regionális szervezetek képviselőivel.

Dr. Grósz Andor mostani látogatása fontos állomás azon az úton, amely a magyar zsidóság és Izrael kapcsolatát hivatott erősíteni, hiszen ennek kapcsán a Szövetség elnöke az Eli Cohen izraeli külügyminiszterrel való budapesti találkozóján már kiemelte:  „a Mazsihisz híd-szerepet kíván betölteni Izrael és Magyarország, valamint Izrael és a magyar zsidóság között”. (mazsihisz.hu)

[popup][/popup]