Izraelbe érkezett a Törökországban kiadatásától tartó iráni újságírónő 

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraelbe érkezett Törökországból csütörtök reggel a Teheránnak történő kiadatásától  tartó iráni újságírónő, aki egy perzsa nyelvű izraeli honlapnak is dolgozik – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap.

A The Times of Israel című, perzsa nyelven is megjelenő honlapnak rendszeresen dolgozó harminckét éves Neda Amin 2014-ben hagyta el Iránt, és emigrált Törökországba, ahol azóta élt.

Néhány nappal ezelőtt a török hatóságok értesítették, hogy vissza fogják toloncolni Iránba, ahol akár halálos ítélet is várhatott volna rá újságírói tevékenysége miatt, amiért egy izraeli újságnak dogozott.

A The Times of Israel izraeli szerkesztője, David Horovitz a Ben Gurion repülőtéren fogadta az újságírónőt, aki korábban attól tartott, hogy ha nem fogadja be egy harmadik ország, akkor bármelyik pillanatban visszavihetik Iránba.

De a The Times of Israel, valamint két helyi újságíró szövetség az izraeli hatóságokhoz fordult védelmében, mire a belügyminisztérium biztosította számára a belépéshez szükséges turista vízumot és a menekült státuszt. Megérkezésekor Arie Deri belügyminiszter twitter üzenetben köszöntötte.

David Horowitz, a Times of Israelfőszerkesztője fogadja Neda Amint a tel-avivi repülőtéren

 

Izrael és Irán korábban kiváló kapcsolata az 1979-es iszlám forradalom után romlott meg, amikor Teherán megszakította diplomáciai kapcsolatát Jeruzsálemmel. Irán nem ismeri el Izrael létét, vezetői többször Izrael”leradírozását” sürgették a térképről. Az iszlám köztársaság rendszeresen támogatja az Izrael ellen harcoló iszlamista csoportokat, a libanoni siíta Hezbollahot, és a Gázai övezetet uraló Hamászt.

 

Címkék:Neda Amin

[popup][/popup]