Izrael vitatja a halott civilek számát

Írta: Shiri Zsuzsa / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael gázai övezeti offenzívájának halottai között kiemelkedően sok a fiatal férfi, ami megkérdőjelezi a civil áldozatok eddig közölt számarányát – olvasható a BBC honlapján.

Hamas weapon timesofisraelTöbb nemzetközi médium is felfigyelt arra, hogy az Erős Szikla hadművelet idején erőszakos halált halt emberek között különösen sok a fiatal férfi. A The New York Times 1431 halálesetet vizsgált meg, amelyek 34 százaléka 20 és 29 év közötti férfi volt, miközben ők a lakosságnak csak kilenc százalékát adják.

A BBC óvatosságra intett az adatokat illetően. 1948 halálesetet vett górcső alá, amelyek közül az ENSZ emberi jogi tanácsának palesztin forrásokon alapuló adatai szerint 1402-en civilek voltak és csak 226 fegyveres. Ugyanakkor a civil halottak között a lakosságon belüli arányuknak háromszorosa a férfi, amire nincs világos magyarázat.

Az izraeli hadsereg legkevesebb 253 Hamász-harcos, 147 Iszlám Dzsihádhoz tartozó fegyveres és 65 más ismert szervezethez tartozó fegyveres halálát jelentette, s szerintük 603 olyan fegyveres is meghalt, akinek hovatartozását nem ismerik, de hangsúlyozzák, hogy ezek még nem végleges adatok.

Ejtán Buhman szóvivő szerint az ENSZ által közölt számok alapvetően a Hamász felügyelete alatt működő gázai egészségügyi minisztériumtól származnak, s az eltérést az okozza, hogy az iszlamista szervezetek katonáikat leggyakrabban civil ruhában viszik a kórházakba, hogy így leplezzék azok fegyveres részvételét a harcokban, továbbá a Hamász arra utasítja a helyieket, hogy titkolják az elesettek valamely szervezethez tartozását.

Az izraeli 10-es tv beszámolója szerint a szárazföldi harcok idején az elesett hamászosokat titokban temették el, hogy titkolják veszteségeiket, szemben a tüntetésszámba menő szokásos tömeges végső búcsúkkal.

Kenneth Roth, a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet ügyvezető igazgatója Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy „a fiatal férfiak felülreprezentáltak a gázai halottak között: nem világos, hogy a Hamász nem ismeri el minden harcosa halálát, vagy Izrael épp a fiatal férfiakat veszi célba”. Számos gúnyos választ kapott, amelyek elfogultsággal vádolták, amiért a fiatal férfiak célba vételével vádolta Izraelt, különösen miután a szervezet előzőleg a civilek válogatás nélküli bombázásával vádolta a hadsereget.

A harcokban elesett fegyveresek aránya azért fontos, mert a nemzetközi humanitárius törvényeknek a palesztin területeken történt esetleges megsértéseit vizsgáló ENSZ-bizottság számára jelentős érvként szolgálhat Izraellel szemben a civil áldozatok magas száma. Hétfőn Jeruzsálemben a külügyminisztérium közleményben utasította el a bizottság összetételét tagjainak megnevezése után. Jigal Palmor külügyi szóvivő keddi szavai szerint “e bizottság (majdani) jelentésének Izrael-ellenes következtetései már előre meg vannak írva, csak az aláírások hiányoznak róla”.

[popup][/popup]