Izrael visszautasította Dél-Afrika népirtásra vonatkozó vádjait a Nemzetközi Bíróságon

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael visszautasította és alaptalannak nevezte pénteken a hágai Nemzetközi Bíróságon (ICJ) a Dél-afrikai Köztársaság vádjait, amelyek szerint a közel-keleti ország népirtást követ el a Gázai övezetben.

Az izraeli képviseletet ellátó Dr. Tal Becker, Prof. Malcolm Shaw, Dr. Gilad Noam, Dr. Galit Raguan a hágai Nemzetközi Bíróságon

A csütörtökön kezdődött meghallgatáson az afrikai ország annak megállapítását kérte az ENSZ hágai székhelyű bíróságától, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin szervezet elleni katonai fellépésével Gázában.

Dél-Afrika “nagyon eltorzítja a történteket. Izrael él önvédelemhez való jogával. Gázai katonai akciói önvédelmi cselekmények a Hamász és más terrorszervezetek ellen. A jelenleg is folyó támadások a szélsőséges palesztin szervezetek megsemmisítését célozzák”- jelentette ki Tal Becker, az izraeli külügyminisztérium jogi tanácsadója a meghallgatás második napján.

A Hamász elleni harc a Gázai övezetben “teljes mértékben megfelel a nemzetközi jognak” – tette hozzá. Kijelentette továbbá: a Dél-Afrika az iszlamista Hamász szócsöveként szolgál, amely Izrael állam elpusztítására törekszik.

“Ha voltak népirtási cselekmények, akkor azokat Izrael ellen követték el” – fogalmazott Becker, hozzátéve: a nagyüzemi mészárlás, a csonkítás, az erőszak és az elrablás bűntettei a Hamászt terhelik.

“Olyan időket élünk, amikor a szavak értéke lecsökken. Sokak számára ellenállhatatlan a kísértés, hogy a legfelháborítóbb kifejezéshez nyúljanak, hogy rágalmazzanak és démonizáljanak” – fogalmazott, majd úgy folytatta: a népirtás kulcseleme egy nép teljes vagy részleges elpusztításának szándékát jelenti, ez pedig Izrael esetében “teljesen hiányzik”. Izrael nem arra törekszik, hogy elpusztítson egy népet, hanem hogy megvédje a népét, és ezt a törvénynek megfelelően teszi még akkor is, ha egy szívtelen ellenséggel áll szemben – mondta.

Becker hozzátette, Dél-Afrika “sajnálatos módon mélyen torz és tényszerűtlen” jogi képet mutatott a bíróságnak. Az ügy egésze a jelenlegi ellenségeskedések valóságának szándékosan manipulatív leírását jelenti – hívta fel a figyelmet.

“Ha a kérelmező azt állítja, hogy Izraeltől meg kell tagadni a védelem képességét, akkor az abszurd végeredmény az lesz, hogy a népirtás címszó álcája alatt a bíróság megpróbálja megakadályozni, hogy Izrael megvédje állampolgárait egy olyan szervezettel szemben, amely nyílt népirtást folytat ellenük” – fogalmazott.

A dél-afrikai vádak nem szolgálnak bizonyítékul a népirtó szándékra vonatkozó állítások alátámasztására, ezért a keresetet el kell utasítani – zárta beszédét Becker.

Malcolm Shaw brit ügyvéd azzal védte Izraelt a népirtás vádjával szemben, hogy a gázai elleni támadások a fegyveres erő önvédelmi célú jogszerű alkalmazását jelentik. Az izraeli cselekmények semmiben sem felelnek meg a népirtás bűnének – jelentette ki az ügyvéd, majd hozzátette: nem minden fegyveres konfliktus népirtás.

Az Izraeli Védelmi Erők a törvényeknek megfelelően cselekszenek, a Hamász terroristáit veszik célba, nem palesztin civileket. A civil áldozatok azonban elkerülhetetlenek a harcok során, mivel a terroristák a lakosság soraiban bujkálnak. A civil halálos áldozatok magas száma egy háború során nem jelent népirtást – hívta fel a figyelmet Malcolm Shaw.

Az ügyvéd végezetül azzal vádolta Dél-Afrikát, hogy kijelentéseivel “elkoptatja” a népirtás vádját, amit Shaw bűncselekménynek nevezett, mivel az afrikai ország azt az izraeli offenzívára alkalmazza. “Igazi népirtás” akkor történt, amikor a Hamász fegyveresei megtámadták Izraelt október 7-én, és mintegy 1200 embert öltek meg – húzta alá.

Christopher Staker ügyvéd a meghallgatáson azzal érvelt, hogy az izraeli katonai művelet leállítását szorgalmazó, ideiglenes intézkedésekre vonatkozó kereset azt a célt szolgálja, hogy megvédje a Hamászt az izraeli válaszcsapástól. Véleménye szerint egy ilyen bírósági döntés arra ösztönözné a terrorszervezetett, hogy ismét támadást intézzen.

“Az ideiglenes intézkedések megakadályoznák, hogy Izrael megvédje polgárait. A Hamász még több izraelit támadhatna meg, erőszakolhatna meg és kínozhatna meg” – fogalmazott.

Szavai szerint egy ilyen intézkedés meghozatala azt eredményezné, hogy amikor egy terrorszervezet támadást követ el, egy ideiglenes intézkedéseket kérő harmadik fél megakadályozhatná a megtámadott országot abban, hogy megvédje magát – figyelmeztetett Staker.

Galit Raguan ügyvéd Izrael védelmében elmondott beszédében hangsúlyozta: nem nevezhető népirtónak az a politika, mely a háborús övezet elhagyására figyelmeztet civileket, és amely humanitárius segítséget nyújt az érintetteknek. Mindez mutatja, hogy nem hiteles a népirtásra vonatkozó állítás – jelentette ki. Azzal kapcsolatos bizonyítékokat bemutatva, hogy a Hamász miként használja a polgári infrastruktúrát és a polgári lakosságot céljai elérésére, Raguan azt mondta: a Hamász “szándékos katonai stratégiája” okozza a polgári károkat Gázában.

“A tények cáfolják, hogy Izrael a palesztin nép elpusztítására törekedne Gázában. A népirtás vádjai alaptalanok” – tette hozzá.

A Dél-afrikai Köztársaság december 29-én kért rendkívüli végzést a Nemzetközi Bíróságtól a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségek Izrael általi megsértéséről a gázai katonai fellépésével kapcsolatban.

A rendkívüli intézkedésekről szóló határozat még ebben a hónapban várható, noha a bíróság akkor még nem dönt a népirtással kapcsolatos vádakról.

A kétnapos tárgyalás első, csütörtöki napján Dél-Afrika érveit, pénteken pedig Izrael válaszát hallgatta meg a bíróság.

Az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságát országok közötti viták rendezésére hozták létre. Határozatai kötelező erejűek, de végrehajtatásukra nincsenek közvetlen eszközei. (MTI)

[popup][/popup]