Izrael: végállomás

Írta: Mezei Márk / hvg.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael nemcsak magát védi, hanem a nyugati civilizációt. Feltett kézzel kellene várnia az új holokausztot?

Israeli-flag„Meggyőződésem, hogy a világ annak alapján fogja megítélni a zsidó államot, hogy mit tesz az arabokkal.“

Chaim Weizmann, Izrael első elnöke, 1947. december

 

Minden izraeli háború egzisztenciális szorongással tölt el. Nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy egyszer minden bajnoknak akad egy erősebb, gyorsabb, ravaszabb vagy csak szerencsésebb kihívója.

Vajon meddig maradhat Izrael győzedelmes az arab nemzetek fölényével, az iszlám rettentő erejével szemben? Mi történik, ha a katonai fölénye vagy atommonopóliuma egyszer megtörik?

Izrael – a békés Európából szinte érthetetlen és felfoghatatlan – tragédiája, hogy minden küzdelmében és a nap minden órájában győzedelmeskednie kell, mert ha alulmarad, örökre elbukik egy olyan háborúban, amelyben nincsenek szabályok.

Aki azt gondolja, hogy az izraeli hadsereg ezekben a hetekben és hónapokban csak a saját országa polgárait védi, téved. A zsidó állam nem csak önmagát, de a nyugati (európai) civilizációt is védelmezi a globális dzsihadista háborúban. Abban a háborúban, amely világszerte éppúgy veszélyezteti a zsidó közösség tagjait, mint az iszlám vallást kritizáló filmrendezőkét (Theo van Gogh, Amszterdam, 2004. november 2.) vagy az olyan újságolvasókét, mint amilyen most Ön is.

Együttérzéssel és szomorúsággal tölt el, hogy nagy valószínűséggel egyetlen napig sem létezhetne Izrael, ha nem nyújtana számára folyamatos védelmet a Vaskupola (Iron Dome) pajzsa a levegőből érkező, szinte kizárólag csak lakossági célpontok ellen indított támadások ellen. Szorongató érzés, hogy ma a légvédelmi sziréna megszólalásától az ország legészakibb településétől a legdélebbiig mindössze 15 másodperce van a gyermekeikkel játszó anyáknak és a botjaikkal járó öregeknek, hogy elérjék az óvóhelyek bejáratait. Ez pontosan annyi idő, amennyi alatt most ön, kedves olvasó végig tudná gondolni, hogy vajon merre is lehet ebben a pillanatban a kedves gyermeke/felesége/édesanyja. Így is elítéli, hogy Izrael nem hagyja, hogy városait, iskoláit, repülőterét és kórházait bombázzák?

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]