Izrael védelmi minisztere nem támogatja a miniszterelnök hadkötelezettségi törvényjavaslatát

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Joáv Galant, Izrael védelmi minisztere vasárnap reggel bejelentette, hogy nem támogatja a miniszterelnök kedden elfogadni tervezett hadkötelezettségi törvényjavaslatát.

Joav Galant védelmi miniszter és Netanjahu még a kormányalakításkor

A kormányzó Likud párthoz tartozó Galant washingtoni tárgyalásokra indulása előtt jelentette be, hogy nem támogatja a Likud pártot vezető Benjámin Netanjahu miniszterelnök megalkotta hadkötelezettségi törvénytervezetet, amely felemeli az ultraortodoxok behívásának korhatárát harmincöt éves korukig, és amelynek végrehajtása három év múlva kezdődne meg.

“Az elmúlt hetek találkozóin a pártok megtagadták a rugalmasságot, és megerősítették politikai álláspontjaikat. Ezért nem állok a felmerülő javaslat mögé, és nem is fogom támogatni azt” – mondta Gallant arra utalva, hogy az ultraortodox pártok nem készek a kompromisszumra, nem hajlandók a közteherviselés érdekében fokozni részvételüket a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei ellen tavaly október óta több fronton hadműveletet folytató izraeli hadseregben, amely azóta felemelte a sorkatonai és a tartalékos szolgálat időtartamát.

Az izraeli kormány várhatóan kedden tárgyalja meg a tervezetet. A védelmi miniszter kijelentette, hogy csak olyan javaslatot támogatna, amely minden koalíciós tag támogatását megkapja, és tárcája nevében nem kíván konszenzus nélküli törvényjavaslatot benyújtani.

Galant felkérte a kormányfőt és Beni Ganz tárca nélküli minisztert, hogy “használják ki a hátralévő időt, és hozzanak létre széles körű egyetértést”. A védelmi miniszter jelezte, hogy a kérdéses napon az Egyesült Államokban tartózkodik majd, de onnan szavazni fog.

A kormánynak a következő hét végéig kell benyújtania válaszát a legfelsőbb bírósághoz intézett, a közteherviselést és az állampolgári jogegyenlőséget szorgalmazó, az ultraortodoxok katonai behívását követelő beadványokra.

Újabb döntés nélkül jövő hétfőtől, április 1-től az izraeli hadsereg toborzóirodái kötelesek lesznek behívni sorkatonai szolgálatra az ultraortodoxokat is, s ez a kérdés robbanással fenyegeti a kormánykoalíciót, melyben részt vesznek az ultraortodox pártok.

Az ultraortodox pártok politikusainak és rabbijainak irányítása alatt álló, szigorúan vallásos közösség 1948 óta nem, illetve az utóbbi években csak töredékében vonul be az izraeli hadseregbe. A szefárd főrabbi nemrégiben kijelentette, hogy tömegesen elhagyják az országot, ha behívják őket. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]