Izrael újra feltalálta a kereket

Írta: Szabó Dániel /VS.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

7000 év után azt hittük, hogy már nem sokat lehet kihozni a civilizáció és a technológia alapjából. Izraeli kutatók megcsinálták a 2.0-s változatot.

A kerék nagyjából Kr.e. 5500-ban tűnhetett fel az emberiség életében, amikor a tűzhasználat és a letelepedett életmód miatt szükség volt egy fejlett szállítási eszközre. A korábban használt szán például alkalmatlan volt a sziklás terepre, és majdnem annyira nehéz volt mozgatni, mintha az emberek a hátukra aggatva cipelték volna a terheiket. A koncepció pofonegyszerű: egy olyan forgástest, amely teljes mértékben szabályos, szinte minden terepen helytáll és nagyon egyszerű legyártani.

Az elképzelés sokat tökéletesedett az évszázadok során, de még a modern keréknek is megvannak a maga hátrányai. Például hiába a gumiréteg, nagyon nehezen alkalmazkodik a különböző felületek egyenetlenségéhez. Ha pedig éles szögben megyünk neki a derékszögletű járdaszegélynek parkolás közben, már búcsúzhatunk is a belsőnktől vagy a felninktől. Ezért kezdtek a nagy autógyárak a lengéscsillapítók és hidraulikus rendszerek fejlesztésébe.

Egy izraeli cég, a SoftWheel éppen ezért arra tett kísérletet, hogy egy olyan kereket állítson elő, amelyik külső csillapítórendszerek nélkül képes elnyelni minden erőhatást és azt tökéletesen ki tudja aztán egyenlíteni. Így született meg a háromküllős megoldásuk, amelyben a merevítők maguk is szuszpenziós szerepet töltenek be.

Softwheel Acrobat wheel

The Acrobat Advertisement

A teljes cikk itt olvasható.

 

Címkék:Izrael

[popup][/popup]