Izrael: újabb pártszakadás a választások előtt

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A Munkapárt és a Hatnua alkotta Cionista Unió a 21. Knesszet-választások előtt felbomlott.

Avi Gabbay a Munkapárt elnöke (forrás: youtube screenshot)

A Munkapárt vezetője, Avi Gabbay kedd reggel közölte, hogy véget vet a két frakció közötti partnerségnek és sok sikert kívánt a Hatnua párt vezetőjének, Cipi Livninek a folytatáshoz. A bejelentés mind Livnit, mind a jelen lévő képviselőket meglepetésként érte.

„Reméltem és hittem, hogy a változás [a pártvezetésben] és az új partnerségünk a növekedésünkhöz, egy valódi kapcsolathoz vezet,” mondta Gabbay.

“De a közvélemény bölcs, látja, hogy ez nem így van, és [a közvélemeny] eltávolodott. Még mindig hiszek az együttműködésben, a kapcsolatok kialakításában és egyetlen változást támogató nagy blokk megalakításában. De a sikeres szövetségek barátságot, megállapodások melletti kitartást követelnek meg, és hűek maradnak a végsőkig. Ebben a partnerségben azonban nem ez történt.”

A régi szövetségesek közötti válásra csak három hónappal az idei Knesszet-választások előtt került sor. A 2015-ben 24 széket nyerő Cionista Unió támogatottsága, a Kulanu egykori környezetvédelmi minisztere, Avi Gabay vezetésével, a közelmúltbeli közvélemény-kutatások szerint 7-10 mandátumra esett vissza.

Livni a bejelentés után közvetlenül nem kívánt nyilatkozni, de később Twitteren megköszönte a támogató sms üzeneteket és telefonhívásokat, és azt írta, “Jó, hogy a kétségek eloszlottak, és az előttünk álló fontos nemzeti kihívásokra koncentrálhatunk.”

Benjamin Netanjahu miniszterelnök Twitteren reagált a hírre: “Nem áll szándékomban beleavatkozni, hogyan szabdalja fel a baloldal a mandátumait. Számomra az a fontos, hogy a következő választásokon a jobboldal alakítson kormányt és folytassa az ország vezetését.”

Lea Fadida a Munkapártból azzal érvelt a döntés mellett, hogy a partnerség komoly károkat mért a szavazóbázisra és megszüntetése segíthet a pártnak, hogy visszatérjen a saját értékeihez és ideológiájához.

Tamar Zandberg a Merec vezetője elítélte Gabbay-t, mondván, az ahogy Livnivel bánt bebizonyította, hogy nem alkalmas a balközép tábor vezetésére.

“Úgy tűnik, még Livni is túl baloldali Gabbay-nak,” – mondta Zandberg.

Ofir Akunisz tudomány- és technológiai miniszter azt mondta, hogy Gabbay döntése bebizonyította, hogy „minden mocskos, opportunista politikai megállapodás csak egy terminusra szól,” és alig várja, hogy kiderüljön, kihez csatlakozik Livni, így tíz év alatt rekordot döntve ötödször váltana pártot.

[popup][/popup]