Izrael újabb kémműholdat bocsátott fel

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Izrael sikeresen felbocsátott egy újabb kémműholdat – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet hétfőn.

Az Ofek 16 fellövése (Izraeli Védelmi Minisztérium)

A portál idézte az izraeli védelmi minisztérium közleményét, amely szerint az Ofek 16 nevű kémműhold Föld körüli pályára állt, és néhány órával útnak indítása után már megkezdte az adatok továbbítását. Az állami tulajdonban lévő Izraeli Légiipari Vállalat (Israel Aerospace Industries) mérnökei előbb tesztelik a műholdat, amely csak utána kezdi meg operatív tevékenységét.

Beni Ganz védelmi miniszter rendkívüli eredménynek nevezte a korszerű kémműhold kifejlesztését és sikeres röppályára állítását.

“A technológiai fölény és az hírszerzés képessége elengedhetetlen Izrael állam biztonsága szempontjából” – mondta Ganz.

Hozzátette, hogy Izrael azon 13 ország egyike, amely önállóan is képes műholdak felbocsátására. Izraelen kívül az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Olaszország, Egyesült Királyság, India, Japán, Dél-Korea mellett, Észak-Korea, Ukrajna és Irán rendelkezik ilyen képességekkel.

Izrael első, Ofek 1 nevű hírszerző műholdját 1988. szeptember 19-én lőtték fel, de akkor titokban tették ezt, hogy az ország térségbeli ellenségei nem értesüljenek az ország technológiai fejlettségéről. Legutóbb négy évvel ezelőtt, 2016. szeptember 13-án bocsátották fel az Ofek 11 kódjelű műholdat. (MTI)

[popup][/popup]