Izrael új lakóegységek építését engedélyezi zsidók és palesztinok számára Júdea és Szamária C-körzetében

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Beni Gantz izraeli védelmi miniszter szerdán bejelentette, hogy a jövő héten összeül a telepes bizottság, hogy engedélyezze új lakóegységek építését Júdea és Szamária C-körzetben mind a zsidó telepesek, mind az ott élő palesztinok számára, közölte a Walla híroldal.

Beni Gantz védelmi miniszter

Izrael értesítette a Biden-kormányt Gantz bejelentése előtt, állítják izraeli tisztviselők.

Az oslói megállapodások szerint Júdea és Szamária (Ciszjordánia) A-körzet teljes egészében a Palesztin Hatóság irányítása alá tartozik mind adminisztratív mind biztonsági szempontból, a B-körzet palesztin adminisztratív irányítás és közös biztonsági ellenörzés alá esik. A zsidó telepek többségének otthont adó C-körzet (kb. a terület 60%-a) pedig teljes izraeli kontroll alatt áll – írja az ujkelet.live.

A telepes politika Izrael egyik legpolarizálóbb kérdése, és destabilizálhatja Naftali Bennett miniszterelnök ideológiailag sokszínű koalícióját. Bennett számára is ez az egyik legnagyobb kihívás, miközben készül a Joe Biden amerikai elnökkel való találkozóra, melyre várhatóan ebben a hónapban kerül sor.

Gantz bejelentése véget vet az új telepes építkezések jóváhagyására vonatkozó, tíz hónapig tartó nem hivatalos moratóriumnak.

2016 és 2018 között a C-körzetre vonatkozó 1485 palesztin építési engedély iránti kérelemből mindössze 21-et hagyott jóvá a védelmi minisztérium, vagyis 0,81 százalékát.

2019-ben a biztonsági kabinet elvileg rekordszámú, 700 engedélyt adott ki a palesztinok számára, amelyet széles körben kísérletnek tartottak annak meghiúsítására, hogy a Legfelsőbb Bíróság megakadályozza a palesztin ingatlanok további lebontását azon az alapon, hogy a palesztinok számára szinte lehetetlen legális építési engedélyt szerezni, valamint hogy elhárítsa a nemzetközi kritikát, amiért Izrael nem engedélyezi a palesztin építkezést. A valóságban azonban nagyon kevés építési engedélyt adtak ki.

Gantz szerint a bizottság 2200 új lakást fog engedélyezni a telepeken – amelyek közül 900 már a végső tervezési szakaszban van és készen áll az építésre -, ugyanakkor megjegyezte, hogy a palesztinok számára is kiadnak 1000 lakóegység építésére vonatkozó engedélyt.

Gantz bejelentése várható volt, de a kulcskérdés az volt, hogy Bennett Bidennel való találkozója előtt vagy után kerül rá sor.

Izraeli tisztviselők a Walla riporterének, Barak Ravidnak azt nyilatkozták, az a döntés született, hogy a bejelentést a találkozó előtt eltávolítják az útból, hogy ne homályosítsa el azt, valamint azért, mert a tervek jóváhagyását a találkozó után tiszteletlenségnek tekinthetnék Bidennel szemben.

Naftali Bennett miniszterelnök tanácsadói a múlt héten a Fehér Házban és a Külügyminisztériumban tartott megbeszéléseken tárgyaltak a telepes politikáról, és értesítették kollégáikat, hogy a telepes bizottság hamarosan összeül.

Izraeli tisztviselők szerint Bennett külpolitikai tanácsadója, Simrit Meir és nemzetbiztonsági tanácsadója, Ejál Hulata közölték, hogy a kormány önmérsékletet mutat, döntéseit a ,,természetes fejlődésből” fakadó szükségletekre alapozza, és nem tesz lépéseket, amelyek megnehezítenék a jövőbeni békemegállapodást.

A Biden-kormány ellenez minden új telepépítést, a Palesztin Hatóság pedig hevesen tiltakozik bármilyen új építkezés ellen a területen.

Teljes cikk

[popup][/popup]